Cytat
1. Obrazek z przezroczystym tłem można stworzyć w dowolnum programie graficznym. Tylko oczywiście musi to być .gif lub .png.
tyle to wiem, ale niestety jedyny program graficzny jakim dysponuje to paint... ale slyszalem, ze mozna na stronie jakos zdefiniowac kolor, ktory jest tlem i on wtedy nie jest wyswietlany...
Cytat
2. Problem możesz rozwiązać umieszczająć oba obrazki (lub ten z domkiem, czyli tem który będzie nakładany) na oddzielnych warstwach pozycjonowanych absolutnie, osiągniesz to wtedy bez problemu.
mowisz o programie graficznym czy html'u... jak o tym drugim to poprosze wiecej info jak to wykorzystac...

Cytat
3. Wspomniałeś o php i Java'ie.
a) php to język server-side i z wyglądem stron nie ma żadnego związku. Warstwa prezentacji to HTML;
b ) Java Chyba chodzi Ci o JavaScript. Nie używaj tych pojęć wymiennie bo oznaczaję diamertalnie różne rzeczy (różne języki).
No wspomnialem... bo jesli html czegos takiego nie oferuje, to nie zamykam sie na inne rozwiazania...
a) Wiem, ze php to jezyk programowania serwera, ale z wygladem stron mimo wszystko ma cos wspolnego... Miedzy innymi biblioteke GD, z ktorej doinstalowaniem mam problemy... bo za pomoca niej... pewnie bym sobie jakos poradzil... ale myk polega na tym, ze ja chce wyswietlac 2 obrazki jeden na drugim, a nie tworzyc wszystkie mozliwe hybrydy... bo mam roznych terenow i roznych domkow sporo i teraz tworzenie obrazkow, gdzie kazdy domek jest na kazdym terenie nie ma wiekszego sensu... tym bardziej, ze domki i tereny beda sie zmieniac...

Masz racje... Pomylilem sie... znam roznice medzy tymi jezykami... nazwy "Java" uzylem po prostu jako skrotu...
PS. Jeszcze jedno... to nie bylo na tym forum... ale to bylo tez BB... chodzi o wyglad forum...
pod kazdym postem sa sposoby kontaktu z postodawca... one sa w postaci gifow... dostepne sa rozne... i na tym innym forum bylo tez gg... nie byloby w tym nic dziwnego, ale... moim zdaniem Sloneczko (dostepnosc) bylo sciagane z serwera gg, a nastepnie naklejane na symbol guziczka... czyli najprawdopodobniej bylo wykorzystane dokladnie to, o co mi chodzi...
wlasnie... poszukalem troszke i znalazlem... przyklad jest miedzy innymi tutaj:
http://lanforum.net/viewtopic.php?t=3921 (na guziczku gg jst symbol Sloneczka)
pozdrawiam
Phoenix