Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obrazek "na" obrazku...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
phoenix84
Hejka...

Jak zawsze mam dziwny problem...

Nie wiecie moze jak wyswietlic jeden obrazek na drugim? w praktyce chodzi o to... mam obrazek z lasem i chce na niego nalozyc obrazek z domkiem, by to wygladalo, ze domek jest w lesie... milo by bylo tez sie dowiedziec jak stworzyc obrazek z przezroczystym tlem... bo np. bialy prostokat wokol domku to tez nie jest to, co chce uzyskac... Nie wiem czy problem da sie rozwiazac tylko za pomoca html... ewentualne skrypty w php czy javie tez sa mile widziane... biggrin.gif

pozdrawiam

Phoenix
mike
1. Obrazek z przezroczystym tłem można stworzyć w dowolnum programie graficznym. Tylko oczywiście musi to być .gif lub .png.
2. Problem możesz rozwiązać umieszczająć oba obrazki (lub ten z domkiem, czyli tem który będzie nakładany) na oddzielnych warstwach pozycjonowanych absolutnie, osiągniesz to wtedy bez problemu.
3. Wspomniałeś o php i Java'ie.
a) php to język server-side i z wyglądem stron nie ma żadnego związku. Warstwa prezentacji to HTML;
b ) Java :?: Chyba chodzi Ci o JavaScript. Nie używaj tych pojęć wymiennie bo oznaczaję diamertalnie różne rzeczy (różne języki).
phoenix84
Cytat
1. Obrazek z przezroczystym tłem można stworzyć w dowolnum programie graficznym. Tylko oczywiście musi to być .gif lub .png.

tyle to wiem, ale niestety jedyny program graficzny jakim dysponuje to paint... ale slyszalem, ze mozna na stronie jakos zdefiniowac kolor, ktory jest tlem i on wtedy nie jest wyswietlany...
Cytat
2. Problem możesz rozwiązać umieszczająć oba obrazki (lub ten z domkiem, czyli tem który będzie nakładany) na oddzielnych warstwach pozycjonowanych absolutnie, osiągniesz to wtedy bez problemu.

mowisz o programie graficznym czy html'u... jak o tym drugim to poprosze wiecej info jak to wykorzystac... biggrin.gif
Cytat
3. Wspomniałeś o php i Java'ie.
a) php to język server-side i z wyglądem stron nie ma żadnego związku. Warstwa prezentacji to HTML;
b ) Java  Chyba chodzi Ci o JavaScript. Nie używaj tych pojęć wymiennie bo oznaczaję diamertalnie różne rzeczy (różne języki).

No wspomnialem... bo jesli html czegos takiego nie oferuje, to nie zamykam sie na inne rozwiazania...
a) Wiem, ze php to jezyk programowania serwera, ale z wygladem stron mimo wszystko ma cos wspolnego... Miedzy innymi biblioteke GD, z ktorej doinstalowaniem mam problemy... bo za pomoca niej... pewnie bym sobie jakos poradzil... ale myk polega na tym, ze ja chce wyswietlac 2 obrazki jeden na drugim, a nie tworzyc wszystkie mozliwe hybrydy... bo mam roznych terenow i roznych domkow sporo i teraz tworzenie obrazkow, gdzie kazdy domek jest na kazdym terenie nie ma wiekszego sensu... tym bardziej, ze domki i tereny beda sie zmieniac...
cool.gif Masz racje... Pomylilem sie... znam roznice medzy tymi jezykami... nazwy "Java" uzylem po prostu jako skrotu...

PS. Jeszcze jedno... to nie bylo na tym forum... ale to bylo tez BB... chodzi o wyglad forum...
pod kazdym postem sa sposoby kontaktu z postodawca... one sa w postaci gifow... dostepne sa rozne... i na tym innym forum bylo tez gg... nie byloby w tym nic dziwnego, ale... moim zdaniem Sloneczko (dostepnosc) bylo sciagane z serwera gg, a nastepnie naklejane na symbol guziczka... czyli najprawdopodobniej bylo wykorzystane dokladnie to, o co mi chodzi...

wlasnie... poszukalem troszke i znalazlem... przyklad jest miedzy innymi tutaj:
http://lanforum.net/viewtopic.php?t=3921 (na guziczku gg jst symbol Sloneczka)

pozdrawiam

Phoenix
Kill3R
witam

zerknij pod ten adres tam jest pokazane jak umieszczac obrazek na oobrazku w xHTMLu

http://www.kurshtml.boo.pl/index.php

a co do programu graficznego mozesz sobie np zainstalowac GIMPa jest darmowy
http://www.gimp.org/

pozdrawiam
TomASS
No niby tak jak mówi wielmozny phoenix84 niby php ma tam jakieś funkcje graficzne, ale zdecydowanie nie do tego został stworzony. Twój problem z obrazkami można rozwiązać (tak jak zaproponował szanowny micke_mech):

1. Ściagasz GIMPA, lub nawet 30dniową wersję Photoshopa, usuwasz (przy pomocy np. magicznego lassa) tło, zapisujesz obrazek w formacie PGN.
2. Aby ustalić pozycję obrazka wystarczy w stylach CSS wpisać:
  1. #obrazek1{
  2. position: absolute;
  3. top: 100px;
  4. left: 100px;
  5. }
  6.  
  7. #obrazek2{
  8. position: absolute;
  9. top: 120px;
  10. left: 120px;
  11. }

3. biblioteke GD - po co ją angarzować do takiej pierdoły? Ona i tak za wiele Ci w tym nie pomoże

4. a co do słoneczka gg, to postawiłeś jakieś pytanie, czy pochwaliłeś się, że Ci się udało smile.gif Jak tak to jesteśmy dumni, że pomogliśmy i fajno że korzystasz z wyszukiwarki smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.