Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Sklep
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
manmajaka
Sklep Multisort - jakies uwagi?
ghostrider
tak, jak sobie do koszyka wrzuciłem piękna "Waga kuchenna Soehnle Victoria"
to potem wrzucilo mnie na sprzęt HI-FI, wzmacnacze mocy. Celowe działanie questionmark.gif
Pozatym jak coś wrzucam do koszyka to nie jest dla mnie jasne czy to cos tam jest.
Ja osobiście jestem zwolennikiem metody:

dodaj do koszyka -> wyswietl koszyk -> A. Kontynuj zakupy LUB B. idz do kasy
manmajaka
Cytat(ghostrider @ 2005-11-17 11:47:47)
tak, jak sobie do koszyka wrzuciłem piękna "Waga kuchenna Soehnle Victoria"
to potem wrzucilo mnie na sprzęt HI-FI, wzmacnacze mocy. Celowe działanie questionmark.gif
Pozatym jak coś wrzucam do koszyka to nie jest dla mnie jasne czy to cos tam jest.
Ja osobiście jestem zwolennikiem metody:

dodaj do koszyka -> wyswietl koszyk -> A. Kontynuj zakupy LUB B. idz do kasy

Jaka przegladarka? To nie jest celowe dzialanie... W wiekszosci przypadkow wraca na strone na ktorej byles...

Przy wrzucaniu do koszyka nastepuje animowanie gornej "torby" smile.gif Moze nie zauwazyles ale to zle sad.gif
ghostrider
przegladarka: FF 1.0.7

a torbe zauważyłem, ale nie jest to takie oczywiste, mozesz pomyśleć że się czepiam, ale mozna tą torbe przeoczyc

co do uwag to może jeszcze brak widocznego numeru telefonu do sklepu, trzeba troszkę poszukać. i jesli dodam coś do koszyka to kiedy wracam do tej samej strony to niewiem czy zamówiłem juz ten produkt, tzn nie rózni sie od innych wyświetlanych

ale mam tez slowa pochwały
DUŻY plus za
+ powiązane produkty (i naprzykład 2 sztuki bateri do wagi odrazu )
+ dodatkowe zdjęcia i pliki dościagnięcia (all-in-one, żadko spotykane w sklepach)
+ stany magazynowe.
+ maksymalna wartość koszyka (7000 zł), co by uniknąc bezsensownych zakupów.
+ fajny sposób wyświetlania inforrmacji o błędach.

mam nadzieje że wziąłeś pokażna gotówkę za jego zrobienie, bo mało kto myśli w podobny tobie sposób o sklepach internetowych,

jeszce jeśli jesteś zainteresowany:

http://www.bohmann.dk/articles/user_tasks_in_ecommerce.html
manmajaka
Cytat(ghostrider @ 2005-11-17 12:06:56)
przegladarka: FF 1.0.7

a torbe zauważyłem, ale nie jest to takie oczywiste, mozesz pomyśleć że się czepiam, ale mozna tą torbe przeoczyc

co do uwag to może jeszcze brak widocznego numeru telefonu do sklepu, trzeba troszkę poszukać. i jesli dodam coś do koszyka to kiedy wracam do tej samej strony to niewiem czy zamówiłem juz ten produkt, tzn nie rózni sie od innych wyświetlanych

ale mam tez slowa pochwały
DUŻY plus za
+ powiązane produkty (i naprzykład 2 sztuki bateri do wagi odrazu )
+ dodatkowe zdjęcia i pliki dościagnięcia (all-in-one, żadko spotykane w sklepach)
+ stany magazynowe.
+ maksymalna wartość koszyka (7000 zł), co by uniknąc bezsensownych zakupów.
+ fajny sposób wyświetlania inforrmacji o błędach.

mam nadzieje że wziąłeś pokażna gotówkę za jego zrobienie, bo mało kto myśli w podobny tobie sposób o sklepach internetowych,

jeszce jeśli jesteś zainteresowany:

http://www.bohmann.dk/articles/user_tasks_in_ecommerce.html

Co do torby to nie do konca to, ze ona tam jest jak jest zalezy od mnie smile.gif Ja glownie panuje nad kodem i czescia funkcjonalnosci.

Numer telefonu wlasnie wstawilem na glowna strone (do BOKu) "troche" bardziej czytelny (tak samo jak zamowienie bezplatnego katalogu ktorego ludzie nie widzieli)

Dzieki za pochwaly ale to nie jest tylko moja praca - to rowniez praca koncepcyjna wielu osob - ja jak juz wyzej pisalem odpowiadam za kod.

Dzieki za link - przyda sie smile.gif
dr_bonzo
Baner z telefonem, katalogiem i linkiem do zamowienia katalogu:
- jak najade myszka na katalog (czy co to jest bo nie wiadomo) to widze animacje tej "ksiazki" ale nie wiem co to jest i do czego prowadzi, np. moglbyc polaczyc to z podswietleniem "zamów bezpłatny katalog" (jak najade na napis to on zmienia kolor na czerwony i animuje sie ksiazka)

- usuwanie przedmiotow z koszyka jest "dziwne" i nieintuyicyjne -- musialem przeczytac opis zeby zrozumiec ze musze wpisac "zero" jako ilosc sztuk ktora zamawiam -- przydal by sie przycisk "usun z koszyka"

- "kupilem" 0 sztuk produktu -- otrzymalem komunikat - "Wystąpił problem z dodaniem produktu do koszyka. [10105]" -- nie lepiej podac czszegulowo ze nie mozna kupic "0" sztuk produktu?
manmajaka
Cytat(dr_bonzo @ 2005-11-17 14:47:08)
Baner z telefonem, katalogiem i linkiem do zamowienia katalogu:
- jak najade myszka na katalog (czy co to jest bo nie wiadomo) to widze animacje tej "ksiazki" ale nie wiem co to jest i do czego prowadzi, np. moglbyc polaczyc to z podswietleniem "zamów bezpłatny katalog" (jak najade na napis to on zmienia kolor na czerwony i animuje sie ksiazka)

- usuwanie przedmiotow z koszyka jest "dziwne" i nieintuyicyjne -- musialem przeczytac opis zeby zrozumiec ze musze wpisac "zero" jako ilosc sztuk ktora zamawiam -- przydal by sie przycisk "usun z koszyka"

- "kupilem" 0 sztuk produktu -- otrzymalem komunikat - "Wystąpił problem z dodaniem produktu do koszyka. [10105]" -- nie lepiej podac czszegulowo ze nie mozna kupic "0" sztuk produktu?

Baner: rzeczywiscie to dobry pomysl, dzieki.

Usuwanie przedmiotow: niestety "decyzyjni" nie chca, zeby uzytkownik tak szybko usuwal cos z koszyka... Sila wyzsza - chyba nie przeskocze (zreszta ja tez optowalem za klawiszem usun)

Kupilem 0 sztuk: osz ty! mam zabezpieczenia ale akurat komunikatu na 0 szt. nie dorobilem smile.gif - po prostu nie przetestowalem, dorobie go oczywiscie. Zreszta komunikat 10105 to taki "standardowy" blad koszykowy - do niego wlasnie zazwyczaj sie pokazuje komunikat szczegolowy juz z opisem co uzytkownik naknocil winksmiley.jpg

Wieeelkie stokrotne dzieki za uwagi
dr_bonzo
Cytat
Usuwanie przedmiotow: niestety "decyzyjni" nie chca, zeby uzytkownik tak szybko usuwal cos z koszyka... Sila wyzsza - chyba nie przeskocze (zreszta ja tez optowalem za klawiszem usun)

Jak mozesz to im przekaz: ze mnie takie rozwiazanie irytuje i poszukam sobie innego sklepu. biggrin.gif

Poza tym, jak ktos nie chce to nie kupi, a utrudnianie mu zycia nie wplynie na jego pozytywna opinie co do sklepu.

Te uwagi to do "decyzyjnych" biggrin.gif
kowal1122
Cytat(manmajaka @ 2005-11-17 11:27:14)
Sklep Multisort - jakies uwagi?

nie, ale jest lekki chaos na stronie u gory zwłaszcza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.