Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znak kolejne linii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cadavre
Formularz:
Kod
<form method=post action=dodaj_skrypt.php>
<textarea wrap=physical cols=87 rows=30 wrap=OFF name=forma>Tutaj treść.</textarea></form>

Skrypt:
  1. <?php
  2. $aftersave = stripslashes($forma);
  3. $tosave = "$aftersave";
  4. $uchwyt = fopen("plik.txt", "w");
  5. fwrite($uchwyt, $tosave);
  6. fclose($uchwyt);
  7. ?>

OK, to powyższe to było na szybko napisane tylko dla zarysu. Mój problem polega na tym, że chciałbym, aby zawinięta linijka w formularzu automatycznie była wyenterowana (do następnej linii) w plik.txt . Poprostu piszę sobie piszę w formie - wszystko ładnie mi się zawija. Klikam "Wyślij"; dane są stripslashowane a następnie zapisywane do pliku plik.txt. Tylko, że w tym pliku tekst jest ciągły.
Czy da się zrobić tak, że zwrapowana linia będzie tak samo kolejną w zapisanym pliku? Jeszcze 100% super byłoby jeśli na końcu tej zwrapowanej linii pojawiało się samo <br> biggrin.gif. Może moje pytanie jest mniej niż bardziej związane z php (raczej HTML i JS), ale postanowiłem je zadać tutaj. Potrafi ktoś pomóc? smile.gif
strife
Witam,

Skoro uważasz, że:
Cytat
Może moje pytanie jest mniej niż bardziej związane z php (raczej HTML i JS),

To dlaczego umieściłeś ten temat właśnie tutaj? Temat jak najbardziej tam się nadaje, bo nie słyszałem jeszcze aby w php dało się czegoś takiego dokonać. Jedyne co mogło by Cię zadowolić to nl2br" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, ale działa gdy występuje nowa linia, a nie zawijanie...

Pozdrawiam!
mike
To ja jeszcze tradycyjnie w takich chwilach:

Cytat
Najpopularniejszy chyba temat na Forum php.pl. Najbardziej uciążliwy, najnudniejszy, najczęściej wyciągany. Nadszedł czas, aby wyjaśnić wszystkie mity i legendy dotyczące znaków końca wiersza i ich zastępowania, zamiany, usuwania. (...)
Znaki końca wiersza
Aldenor
Cytat
..bo nie słyszałem jeszcze aby w php dało się czegoś takiego dokonać.

To dziwne bo mi się udało smile.gif

Znam ten problem i jest on typu php smile.gif
Długo się naszukałem zanim znalazłem rozwiązanie które jest banalne.
Od poprostu należy po zapisaniu zmiennej wplik należy zapisać w tym pliku dodatko następujące znaki : "\r\n"
Dla przykładu:
Cytat
$dane= fopen("zapis.txt", "w");
fwrite($dane, $zm1);
fwrite($dane, "\r\n");
fwrite($dane, $zm2);
fwrite($dane, "\r\n");

po wykonaniu tego w pliku tekstowym w pierwszej linijce będzie się znajdowała $zm1 a w drógiej linijce $zm2. a plik będzie zakończony w 3 linijce która będzie pusta.

Mam nadzieje że napisałem to zrozumiale (mam tendencje do nieświadomego plątani faktów smile.gif )
cadavre
Powiedzmy, że częściowo sobie poradziłem. Dałem w formie wrap=hard. Teraz tylko trzeba mi funkcję, która zczytuje dane z pliku.txt z zachowaniem formatowania html (tagi), ale tak, żeby linie były kolejno wczytywane jak w pliku jest (coś a'la highlight_file, ale z uwzględnieniem formatowania).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.