Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz wysyłający dane do *.txt / szablon odczy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Tomek
Witam!

Strony internetowe tworzę już od jakiegoś czasu, niestety brakuje mi czasu na podszkolenie języka php. Opracowanie gotowych skryptów idzie mi łatwo, jednak ze stworzeniem czegoś swojego jest już problem. Zwracam się zatem do Was o pomoc. Chciałbym do swojej strony dodać skrypt dodający opisy zespołów muzycznych. Postaram się wyjaśnić o co mi chodzi.

Najkrócej mówiąc chciałbym mieć formularz z kilkoma polami (historia, dyskografia, strona oficjalna, zdjęcia), który po wypełnieniu stworzy na serwerze plik np. zespol.txt. Następnie potrzebny byłby szablon np. zespoly.php, który korzystałby z plików *.txt do wyświetlania poszczególnych kapel

Wiem, że nie jest to łatwa sprawa (przynajmniej dla mnie) dlatego bardzo pomogą mi każde wskazówki. Z góry pięknie dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Pozdrawiam
Tom
strife
Witam,

Potrzebne Ci będą takie konstrukcje jak file_get_contents" title="Zobacz w manualu php" target="_manual - do odczytania zawartości, możesz się też posłużyć fread" title="Zobacz w manualu php" target="_manual uprzednio odczytując plik fopen" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.

Następnie, musisz jakoś podzielić sobie bazę czyli ten plik w którym będziesz trzymał danę, myślę że tutaj przyda się serialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i unserialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.

Do obsługi formularza zmienne superglobalne $_POST albo $_GET.

Napisz coś, to postaramy Ci pomóc.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.