Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ciasteczka - logowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mwm
witam

mam problem z obsługą ciasteczek..

zbudowałem strone z logowaniem opartym na ciasteczkach ( w ciasteczkach jest przechowywany ID ) wszystko działa dobrze ale tylko w jednym folderze a moja strona jest podzielona w folderach na strony:

index.php
- tapety - index.php
- download - index.php
itd..

problem polega na tym że na każdej stronie umieszczonej w innym folderze musze się osobno logować :/ co jest strasznie niewygodne... niemoge przenieść całego serwisu do jednego folderu bo system dodawania nowych stron się posypie
czy jest możliwość ustawienia ciasteczek aby dotyczyły wszystkich folderów a nie tylko jednego questionmark.gif?

odrazu mówie że mam małe doświadczenie w php więc prosił bym o dokładne wskazówki
dtb
przy zalogowaniu:

1. <?php
  2. setcookie('name', NAZWA_USERA);
  3. setcookie('pass', HASLO_USERA);
  4. ?>

na początku każdej strony (mozna includować):

1. <?php
  2. if (mysql_fetch_row(mysql_query ('SELECT name, pass FROM tabela WHERE name='.$_COOKIE['name'].', pass='.$_COOKIE['pass'])))
  3. define ('ZALOGOWANY' , true);
  4. ?>

teraz wystarczy zrobić:

1. <?php
  2. if (ZALOGOWANY === true)
  3. {
  4. // Opcje dla zalogowanych
  5. }
  6. ?>
mwm
1. mój serwer nieposiada bazy danych - operuja na samych plika
2. wykonuje w podobny sposób:

1. <?php
  2.  
  3.  $autoryzowany=false;
  4.  
  5.  if(isset($_COOKIE['zalogowany']))
  6.  {
  7. if ($_COOKIE['zalogowany']=='jakieś ID albo coś')
  8.  {
  9.  $autoryzowany=TRUE;
  10.  }
  11. }
  12.  
  13. ?>

oczywiście podczas logowania jeśli chasło się zgadza i nazwa urzytkownika ustawia odpowiednio ciasteczo.. i to działa

problem polega na tym gdy zaloguje się na stronie np:

www.strona.com/glowna

i przejde na strone

www.strona.com/tapety

to musze się ponownie zalogować :/
przejde do następnej strony np:

www.strona.com/linki

tak samo musze się zalogować, i tak jest na każdą strone na którą wchodze poraz pierwszy po zalogowaniu moge na nią wrócić z innych stron i jestem zalogowany
mam takich stron jaieś 20 i jest to strasznie niewygodne

procedura jest taka sama tylko zawartość inna

niemam pojęcia jak zrobić by wystarczyło się raz zalogować i przechodząc na każdą strone żebym był już zalogowany..
crash
Czy nie ustawiasz ciastka dla tylko jednego określonego katalogu? Zdecydowanie radziłbym zapoznać się z sesjami...
mwm
wstawiam ciasteczko przez
  1. <?php
  2. setcookie('zalogowany','jakiś tam ID lub coś takiego']);
  3. ?>

niewiem czy to ustawia dla folderu czy dla całości jak pisałem na początku jestem początkujący...

jeszcze nieprubowałem z sesjami (zobacze jak będzie chodzić), ale obawiam się że może być ten sam problem..

EDIT
-----------------------------------------------
pomogło na sesjach działa dobrze

mam jeszcze pytanie czy moge jak w ciasteczkach poddtrzymać sesje np do jednego dnia od zalogowania czy zawsze sesja będzie wygasać zaraz po zamknięcu przeglądarki ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.