Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić czy baza w MySQL juz istnieje?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
v1t4n
No wlasnie, jak wyzej. Sa na to jakies funkcje?

@Admins: szukalem takiego topica, nie bylo.
mike
SHOW DATABASES Syntax

lub

Spróbuj się połączyć z wybarną bazą za pomocą mysql_select_db() Jak Ci się uda to jest, jak nie to nie ma.
Sprawdź przy ty co pokazuje mysql_errno()
Kod 1049 oznacza nieistniejącą bazę.
v1t4n
Takie banalne a na to nie wpadlem, przeciez zwraca wartosc dry.gif

OK, a jak sprawdzic czy tabela istnieje? Z tym to sie nie da polaczyc (chyba blink.gif )
SongoQ
Jak bys zobaczyl na link ktory podal Ci mike_mech to bys wiedzial. Polecenie show jest nie tylko do baz.
v1t4n
Nie bede sie sprzeczal ze zajrzalem bo mi sie do ostrzezenia nie spieszy, mimo wszysko poziom ang. nie pozwolil mi tego rozszyfrowac, a szkoda, bo dalej tepy jestem sad.gif
mike
No nie mów że jestes tak leniwy :|
SHOW TABLES Syntax
  1. SHOW TABLES

albo po kazdej operacji wykonuj mysql_errno() i ...
Error Codes and Messages

BTW:
Skoro mówisz, że nie będziesz się spierał że zaglądałeś to skąd wiesz, że byś nie zrozumiał po angielsku :?:
v1t4n
Mowilem to w tym znaczeniu ze zagladalem, ale nic nie zrozumialem i ze nie bede sie klucil z SongoQiem ze bylem na tej stronie bo nie mam ochoty zaliczyc ostrzezenia. Nie wiem moze wczesniej jakos nie zrozumialem to napisalem teraz sie postaralem jak najjasniej smile.gif .

Juz myslalem ze se porobie cos w MySQL'u a tu sie okazuje ze nawet mi polaczyc nie chce ;/ Wie ktos moze jak skonfigurowany jest MySQL na WebServie? albo skad mozna wyciagnac dane? wpisalem localhosta, root, a oto co otrzymalem:
Cytat
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NIE) in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\LP\files\explanations\votes.expl on line 2

pierwsza linijka w pliku i juz zwis:
  1. <?php
  2. $sql=mysql_connect("localhost", "root");
  3. ?>

ps. w instrukcji webserva uzytkownik: root, haslo: (brak hasla biggrin.gif ).
Kshyhoo
Zwis? Poczytaj to, co znalezione zostało na TYM Forum:
Cytat
Jak połączyć się z MySQL ?

Prototyp: mysql_pconnect([adres_komputera], [nazwa_użytkownika], [hasło_użytkownika]);

Służy do tego funkcja mysql_pconnect o trzech parametrach. Pierwszy parametr to adres komputera z bazą(z reguły baza MySQL jest na tym samym serwerze co strona, wtedy wystarczy wpisać: localhost). Drugi Parametr to nazwa użytkownika bazy,a trzeci to jego hasło. Przykładowe użycie:

mysql_pconnect('localhost', 'darkspirit', 'moje_haslo');

Możemy nadać naszemu połączeniu identyfikator, łączac się w ten sposób:
$db = mysql_pconnect('localhost','darkspirit','moje_haslo');

Połączenie z MySQL, możemy również nawiązać za pomocą funcji mysql_connect. Jednak funkcja, której użyliśmy powyżej, łączy się z bazą na stałe, a przy użyciu funkcji mysql_connect zostaniemy odłączeni od bazy po wykonaniu skryptu i gdy chcielibyśmy, skorzystać z bazy ponownie musielibyśmy połączyć się z nią jeszcze raz, co powoduje to iż skrypt będzie ładował się dłużej.
SongoQ
Cytat
Access denied for user: 'root@localhost'

No to na root'a sie raczej nie podlaczysz. Moze warto zajrzec na strone aplikacji, tam napewno beda jakies przyklady. Wydaje mi sie ze podaczs instalacji bylo pytanie o haslo.
v1t4n
no wlasnie nic nie bylo sad.gif i jak tu cos dzialac w mysql? przeciez nie bede na serwie testowal :[
jak juz pisalem:
Cytat
ps. w instrukcji webserva uzytkownik: root, haslo: (brak hasla  ).
NuLL
@v1t4n - na spodzie strony ma link do polskiego tlumaczenia manuala MySQL-a - to tak na boku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.