Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie wedlug daty
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
p!ter
Witam

Jak posortowac rekordy wedlug daty? Zeby byly wyswietlane od najmlodszej do najstarszej.

z gory thx!
crash
  1. SELECT *
  2. FROM tabela
  3. ORDER BY pole_daty ASC;

Na przyszłość radzę pomyśleć trochę...
TomASS
Ja jeszcze dodam tyle, że możesz sobie ustawić format dany i wtedy odpowiednio sortować. Np:
  1. SELECT DATE_FORMAT(Pole_data,'%e.%m.%Y') AS DATA
  2. FROM tabela
  3. ORDER BY DATA ASC;
mike
~p!ter prosze korzystać z wyszukiwarki! i rozglądać się po forum. Trzy wątki niżej masz Ostatni wpis do bazy. W którym masz w 99% gotową odpowiedź. Lekka modyfikacja i masz co chcesz. Myślenie nie boli.

~TomASS Nie zawsze musisz wtrącać swoje trzy grosze w stylu "a ja jeszcze tylko dodam". Kto tu pyta o format daty. Po co to napisałeś.
Co ja Ci mówiłem o nabijaniu postów, pamiętasz Co Ci ostatnio ~nospor obiecał. Obiecał Ci ostrzeżenie. Właśnie sobie takie zafundowałeś. Przykro mi.
SongoQ
To ja tez 3 grosze wrzuce od siebie.

@TomASS - to ja jeszcze dodam (hehe) Twoja wersja jest nieoptymalna bo kazda operacja w tamim stylu albo musi miec indeks wlasnie w takiej postaci bo jesli zastostujesz takie cos to wydajnosc bazki spada. Przetestuj sobie to zobaczysz.
p!ter
Witam

Na poczatek thx za odp. crash twoja formulka dziala ale mi chodzilo od najmlodszzej do najstarszej czyli zamiast asc bedzie desc biggrin.gif

Korzystalem z wyszukiwarki ale jakos nie znalazlem tego czego chcialem moze wpisywalem zle slowa kluczowe ale jezeli ktos nazwal temat "ostatni wpis do bazy" to nie dziwie sie ze nic mi ne znalazlo. blink.gif

Co do ostrzezenia dla TomASS to nie rozumiem dlaczego ja dostal dry.gif
Przeciez jego odpowiedz tez jest zwiazana z tematem (tylko bardziej rozbudowana). Chociaz mi sie nie przyda ale moze ktos akurat bedzie mial podobny problem ale dodatkowo bedzie rowniez chcial ustawic sobie inny format daty wiec wtedy taka odpowiedz jest jak najbardziej na miejscu. Chociaz metoda jak pisze SongoQ malo wydajna to jednak dla malej bazy nie ma to znaczenia. Prosze wiec o zdjecie ostrzezenia TomASSowi.

Jeszcze raz dzieki za replay

pozdrawiam
p!ter
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.