Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] .htaccess
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Znalazłem dość ciekawy opis funkcji tego pliku, ale niestety nie doszukałem się tego z czym mam problem.

Użytkownik podaje jakieś dane w formularzu. Te zostają zapisane do bazy danych razem z znakiem \ poprzedzającym każdy znak specjalny np.: ' (mysql_escape_string)

Następnie dane te są pobierane z bazy danych i wstawiane do pola tekstowego w celu edycji. Mimo stripslashes każdy znak specjalny poprzedzany jest znakiem \.

Ze strony pomocy technicznej serwisu webd.pl otrzymałem informację, iż zależy to od ustawień pliku .htaccess. Gdzie i jak go umieścić rozumiem, ale jak powinien wyglądać?
The Night Shadow
A jak stworzyć ten plik? Kiedy próbuję zmienić nazwę pliku txt na .htaccess wyskakuje błąd (podaj nazwę pliku)_
siemakuba
Cytat
A jak stworzyć ten plik? Kiedy próbuję zmienić nazwę pliku txt na .htaccess wyskakuje błąd (podaj nazwę pliku)_

po windowsem, he? :) użyć total commandera - on zdaje się pozwoli ci zapisać plik z nazwą zaczynającą się od kropki. Ewentualnie, w httpd.conf (config Apache) odszukaj cos na ksztalt AccessFileName i tam zamiast .htaccess ustaw sobie _htaccess. Potem plik nazwij ofkors _htaccess. Aha, i zmien jeszcze ewentualnie inne wpist w httpd.conf zeby pasowaly do tej zmiany.

pozdr.
em1X
Takie są efekty korzystania z łyndołsa laugh.gif biggrin.gif laugh.gif

Byle programem taki plik utworzysz (np. edit w dosie) lub przez php:
  1. <?php
  2.  
  3. fclose(fopen(".htaccess","w"));
  4.  
  5. ?>
The Night Shadow
Stworzyłem taki plik, ale na pulpicie. Podczas próby kopiowania na serwer twierdzi, żę nie może go odczytać...

Jak więc stworzyć ten plik i edytować jednocześnie bez problemu?
Master Miko
A może lepiej przenieść na serwer i tam zmienić jego nazwę? laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.