Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: UTF-8
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JaRoPHP
Witam!
Próbowałem kilku edytorów, ale jakoś nie potrafią one poprawnie zakodować dokumentu, gdy uzywam utf-8. Zawsze na takiej stronie (w przeglądarce) pojawiają się krzaczki, z charakterystycznymi na samym początku dokumentu znakami.
Jaki edytor jest dobry na tyle, że odczytuje i zapisuje poprawnie w kodowaniu utf-8 i nie ma problemów z polskimi znkami?
Nightwalker
Ja używam EditPlus2, zapisuje i odczytuje bez problemu w utf-8 (na co komu jakieś kulawe iso-8859-2 tongue.gif)

Ps. dodałeś w meta odpowiednie kodowanie?
JaRoPHP
Tak.
Znacznik meta ma określone kodowanie utf-8. Spróbuję EditPlus i zobaczę.
iso-8859-2 może i kulawe, ale problemów z nim nie było smile.gif.
Nightwalker
Owszem, w edytorach może i nie ma, ale problemy są na niektórych zagranicznych serwer, oraz podczas importowania baz...

Ale nie robiąc offtopu, przy zapisywaniu pliku nie zapomnij zmienić kodowania (w oknie zapisu na dole).
Turgon
Przyznam się szczerze, że ja używam php Designera i chodzi wszystko okej. Po drugie można też się bawić Gżegżółką smile.gif poprzez poprawianie plików, ale są z takim skonwertowanymi plikami problemy. Niestety smile.gif, ale zawsze można się bawić .
mariuszn3
jEdit, od lat używam, piszę tylko w utf-8.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.