Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: funkcja w czasie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
begi89
witam
mam pytanie , jak zrobic takie cos? i czy to w ogule mozliwe?
wiec to ma wygladac mniejwiecej tak:
na serverze chce umiescic takie cos , ze to bedzie odpalac link o okreslonej godzinie .
szczeze mowiac to nie jestem pewien czy takie cos jest mozliwe . (z tym odpalanie linka chodzi o wejscie na strone i nic pozatym) moje wiadomoscie sa jeszcze skromne , znam tylko podstawy htlma .(byc moze w htlmie tak sie nieda) .
podsumowujac :
1.da sie w ogule to zrobic?
2. jak?
pomozcie mi
Ludvik
Najprościej cron na linuksie, jeżeli potrzebujesz, aby strona została dokładnie o tej godzinie uruchomiona. Jeżeli chcesz udawać, to możesz przy pierwszej wizycie po danej godzinie wywołać stronę w skrypcie php.
begi89
znalazlem to http://php.faq.pl/klucz/cron wiedze ze to dla linuxa a mam windows help
" Jeżeli chcesz udawać, to możesz przy pierwszej wizycie po danej godzinie wywołać stronę w skrypcie php. " a tego to ja nie rozumie . moze mi ktos pomoze na gg? 4608423
kwiateusz
tak odrazu wszyscy się rzucą rzeby na gg Ci odpisywać..
Ludvik
Cytat
tak odrazu wszyscy się rzucą rzeby na gg Ci odpisywać..

Wytłumacz mi, proszę, co ten post wniósł do tematu? Bo nie sądzę, żeby to chciał usłyszeć autor tematu... Więcej nie komentuję.

Odpowiedź na post autora: Bez wiedzy raczej nie poradzisz sobie z tym, musisz trochę nabrać doświadczenia, a potem zabierać się za takie rzeczy, bo bez znajomości języka/środowiska nic nie zrobisz. Poznaj linuksa, poczytaj książki o programowaniu...

Cytat
Jeżeli chcesz udawać, to możesz przy pierwszej wizycie po danej godzinie wywołać stronę w skrypcie php.

Już wyjaśniam... Kiedy nie potrzebujesz wywołania skryptu dokładnie o danej godzinie, możesz ominąć ten problem. Wystarczy, aby przy pierwszej wizycie po tej godzinie wywołać tą stronę z odwiedzanego skryptu. Wtedy pierwszy kto odwiedzi, zobaczy, że skrypt został uruchomiony o np. 12:00, skoro on był o 12:50 i zmiany już były widoczne. Na prawdę to wywołanie zaszło przy jego odwiedzinach o 12:50.
slash12345
Można też użyć (dziwne rozwiązanie ale zawsze jakieś) harmonogramu zadań systemu Windows, w końcu po coś go zrobili. Na pewno jest gdzieś plik wykonywalny php.exe, wywołuje się go:
Kod
php sciezka-do-skryptu.php

Przy czym program php może mieć inne rozszerzenie i być zainstalowany gdziekolwiek
begi89
dowiedzialem sie ze takie cos jest mozliwe w js
nieznam sie na javie , pomozcie mi
narazie sie dowiedzialem ze to bedzie jakos tak

<script language="LiveScript">
window.open("url")
</script>

do tego jeszcze trzeba bedzie uzyc setTimeout
kto mi taki prosty scrypt zrobi?
Chemiq
ciekawe. ja też nie znam się na javascript i zależałoby mi aby ktoś napisał czy da się to zrobić tak jak pisze begi89??
bigZbig
Js dzial po stronie klienta, a begi89 o ile dobrze przeczytalem chce dzialac na serwerze.

Teoretycznie mozna wywolywac funkcje php za posrednictwem js, ale w takim wypadku musialbys miec dana strone z js wyswietlona w przegladarce 24h na dobe bo jak zamkniesz przegladarke to js przestanie dzialac.
Chemiq
aha. czyli tego co ja chcę nie da się w ten sposób zrobić. dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.