Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Pobieranie wartości do listy rozwijanej...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mysql_php
Witam,

Pomóżcie mi proszę, otóż:

Nie wiem jak zrobić aby w liście możliwych do wyboru wartości (pole typu kombi) znalazły się pola z tabeli bazy danych.

Chciałbym aby do mojej bazy mysql możliwe było dodawanie rekordów, wybierając je z listy.

Mam 2 tabele połączone kluczem. W tabeli wypożyczenia mam pola ID_osoby i ID_filmu. Połączone są one i innym tabelami. Chciałbym aby przy doddawaniu do bazy możliwy był wybór tylko tych rekordów znajdujących się w tamtych tabelach.

Z góry dziękuję.
mysql_php
zrobiłem tak:

1. <?php
  2. $polacz = mysql_connect('localhost', 'root', 'xxxxxxx');
  3. $wybierz = mysql_select_db('wypozyczalnia');
  4.  
  5. echo '<select name="gatunek">';
  6.  
  7. $zapytanie = "SELECT ID_gatunku, g_nazwa FROM gatunek";
  8. $wynik = mysql_query($zapytanie);
  9.  
  10. while($wiersz = mysql_fetch_array($wynik) )
  11. {
  12. echo '<option vlaue="'.$_POST['ID_gatunku'].'">'.$_POST['g_nazwa'].'</option>';
  13. }
  14.  
  15. echo '</select>';
  16. ?>

póki co chcę ominąć formularz i wstawić to byle gdzie żeby zobaczyć czy działa. Ale nie działa sad.gif
W efekcie zwraca mi pustą listę rozwijaną. Rozwija się ona na tyle wierszy ile jest rekordów ale nic nie wyświetla się w niej. Co robię źle?
rama
  1. <?php
  2. while($wiersz = mysql_fetch_array($wynik) )
  3. {
  4. echo '<option vlaue="'.$_POST['ID_gatunku'].'">'.$_POST['g_nazwa'].'</option>';
  5. }
  6.  
  7. echo '</select>';
  8. ?>

Popraw na

1. <?php
  2. while($wiersz = mysql_fetch_array($wynik) )
  3. {
  4. echo '<option vlaue="'.$wiersz['ID_gatunku'].'">'.$wiersz['g_nazwa'].'</option>';
  5. }
  6.  
  7. echo '</select>';
  8. ?>
mysql_php
ogromne dzięki! guitar.gif

tak jak napisałem dziękuję bardzo ale mam jeszcze jeden problem. Otóż nie bardzo wiem jak to połączyć teraz z formularzem.
nospor
Cytat
tak jak napisałem dziękuję bardzo ale mam jeszcze jeden problem. Otóż nie bardzo wiem jak to połączyć teraz z formularzem.
blink.gif
Wybacz, ale nie wiem w czym masz problem...
  1. <?php
  2. echo '<form name="jakiesname">';
  3. //tu twoj select
  4. echo '</form>';
  5. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.