Witam, mam problem z leniwą konkretyzacją (czyli opóźnioną inicjacją niektórych cech obiektów).
Sprawa wygląda tak, że mam kolekcję obiektów -> dajmy na to książek. Kolekcja na początku inicjuje książki -> ale tylko autorów i tytuł ->spis rozdziałów chciałbym aby był inicjowany z "opóźnieniem" - tylko wtedy, kiedy będzie potrzebny.
Generalnie wszystko jest proste jeśli rozważamy to z perspektywy jednej książki -> wystarczy stworzyć obiekt, i przy próbie wywołania metody ksiazka->podajRozdzialy - odczytujemy je z bazy i inicjujemy liste rozdzialow.
Ja natomiast potrzebuję sposobu, aby w razie próby odczytania spisu treści jednej książki, automatycznie odczytać spisy treści pozostałych książek znajdujących się w kolekcji.
Na początku myślałem, że będzi to proste, ale okazuje się, że utknąłem w tym punkcie. Myślałem o wykorzystaniu wzorca obserwatora -> ale tu pojawia się problem, bo każda ksiażka musiałaby mieć referencję do kolekcji książek - co spowoduje zapętlenie -> książka jest elementem kolekcji i jednocześnie kolekcja jest elementem książki... Przyznam się szczerze, że nie próbowałem zapisać kodu tego rozwiązania, więc nie mam 100% pewności, że to by nie działało, ale chyb nie będzie działac...
Czy jest jakiś wzorzecz/ metoda, którą mógłbym wykorzystać do obejścia tego problemu.
Dodam, że jest to dla mnie bardzo ważne, gdyż przykiład jest uproszczeniem, w moim przypadku, gdyby udało mi się rozwiazać ten problem zaoszczędzę dużo pracy bazie danych.