Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Początki z Joomla !
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
gerym.
chcialem zaczac bawic sie Joomla
mniej wiecej wiem co musze zainstalowac (php, baze mysql, admina mysql)
czytalem tez cos o serwerach wamp, np. jsas
co jest lepszym rozwiazaniem ?
narazie chce sobie robic swoja stronke na swoim kompie, lokalnie
najbardziej zalezy mi na prostocie, latwosci w konfigurowaniu tego wszystkiego
dzieki za informacje i pomoc exclamation.gif!!!
sf
Dochodzenie samemu trochę by trwało, najlepiej jeśli zakupisz sobie książkę :

http://helion.pl/ksiazki/joomla.htm

lub

http://helion.pl/ksiazki/mambo.htm
gerym.
no nie wierze, ze wszyscy macie ksiazki winksmiley.jpg
revyag
przenoszę na właściwy dział
sf
Cytat(gerym. @ 19.11.2006, 17:57:42 ) *
no nie wierze, ze wszyscy macie ksiazki winksmiley.jpg

Może nie takie.. ale do php większość jakąś ma na pewno. Jak ktoś już umie php to zrozumienie Joomola nie stanowi problemu. Wystarczy tylko poszukać na necie jak się tworzy komponenty i wstawia na stronę.

Jeśli jednak ktoś jest początkujący to najszybciej i zdecydowanie korzystniej jest mu zakupić książkę. Te kilkadziesiąt złotych to tak naprawdę niecały jeden dzień pracy programisty... czy warto szukać tygodniami informacji niż zainwestować w książkę, do której jest zawsze szybki dostęp? Można czytać wszędzie, w szkole, podróży, w łóżku.

Jeśli natomiast poszukujesz informacji na necie to dlaczego jej nie poszukasz na google? Przecież jeśli wpiszesz mambo turtorials, artciles, artykuły to wyskoczą odpowiednie pozycje.
mokry
Hm... Wg mnie Joomli mozna nauczyc sie samemu i nie jest to wcale takie trudne... Osobiście, znajac php na poziomie średnim nauczyłem się jej w przeciągu tygodnia korzystając z pomocy Google.
Jedyne co musiałem zrobic to znalezc troche czasu, kilka tutoriali aby nauczyc sie jak robic moduly, poprzegladac kody zrodlowe i najwazniejsze... Testowac, testowac i jeszczer az testowac. W przeciagu tego tygodnia nauki musialem Joomle przeinstalowac kilkadziesiat razy, ale efekty widze niewymierne...
Osobiscie, jesli mam wybrac system CMS, pierwszy, ktory przychodzi mi na mysl to Joomla lub Mambo (ten sam engine).

A... Zapomnialbym... Strone, ktora polecam Ci na poczatek przygody z Joomla to:
joomla.pl oraz
pomoc.joomla.pl
mboy
Do działu ksiazek - mogę dorzucic jeszcze te 2:

- CMS. Jak szybko i łatwo stworzyć stronę WWW i zarządzać nią II kwartał 2007 (zapowiedz wyd. Helion

- Joomla! Ćwiczenia - I kwartał 2007 (zapowiedz wyd. Helion)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.