patrycjusz
22.09.2003, 15:50:42
Witam.
Napewno się orientujecie... ile....
można dać administratorowi za obsługę serwera opartego o linuxa...
Proszę o przykładowe koszta i podpowiedzi na co uważać przy rozmowach z ewetualnym admnistratorem
scanner
22.09.2003, 18:14:53
Ja myślę, że można dać w mordę...
Jak serwer się opiera, to jest niestabilny. A jak niestabilny to się wiesza. Jak serwer się powiesi, to śmierdzi trupem.
O co pytać? Oczywiście o referencje i portfolio - czym, kiedy i jak dlugo administrowal. Na papierze z pieczatka pracodawcy.
patrycjusz
23.09.2003, 10:12:06
czesc.
widzisz scanner sprawa wygląda tak że mamy dwie bardzo szybkie maszyny i obie stoja poza miastem gdzie my pracujemy(wawa) a administruje nimi gość nam bliski, lecz niestety wyjeżdża (i nie wróci w szybkim czasie :cry: ) więc musimy je przywieźć na miejsce (oferty wciąż szukamy, niby już mamy ale szukamy nadal -więc wszyscy chętni proszenie są o kontakt przez PW) i widzisz zawsze maszyną administrował on... oprócz tego kodował więc tak jak by nigy do końca nie można oddzielić jednego od drugiego (finansowo) i niestety teraz jestesmy w nieprzyjemnym troszeczkę miejscu:
-po pierwsze musimy je obydwa gdzies w koncu z hostingować (są chętni?PW)
-po drugie trzeba je zkonfigurować na nowo a tym samym również poprzenosić wszystko na nowo (dns itd)są chętni?PW
-po trzecie wiem cosik o tym jak rozmawiać z potencjalnym gościem (CV ,referencje itp)
-po czwarte (i tutaj też jest sedno tej sprawy) zupełnie nie wiemy na co zwrócić uwagę przy kofiguracji serwera i jak to cenowo ułożyć oczywiście ja sobie to ułożyłem tak:
-linux (debian);
-apache 2;
-php 4.3.2. RC1 (lub ostatnia stabilna)
-mysql 4
-psgl
-skompilowane odpowiednio IMTP i SMTP
-jakis tam systemik odpowiedni pocztowy,
-ssl (wszystkie pierdoły certyfikaty itp mamy)
-i co tam mu jeszcze przyjdzie do glowy aby nam robotę ułatwić....
Więc tutaj moje pytanie proszę o wyceny kto ile za co, i na co zwrócić uwagę (co by jeszcze dorzucić do konfiguracji).
Dzieki za info.
Pozdrawiam PatS
MarcinS
21.10.2003, 09:29:21
Witam
Ja Wam moge to postawic ale na Unixie a nie na linuxie.
Jezeli jestescie jeszcze zainteresowani to dajcie znac na maila.
Pozdrawiam
adwol
26.10.2003, 15:38:08
Cytat
Ja Wam moge to postawic ale na Unixie a nie na linuxie.
Rozumiem, że skoro jesteś takim purystą to masz na myśli Uniksa w wersji 3 na maszyne PDP-7 stworzonego przez panów Thompsona i Ritchiego?
MarcinS
28.10.2003, 20:35:36
Witam
No nie zupelnie, mialem na mysli rodzine *BSD
Pozdro :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.