Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sposób dołączania klas do projektu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jarod
Zastanawiam się jak Wy to robicie. Niby proste pytanie i nigdy się nad tym nie zastanawiałem ale ostatnio na każdym kroku patrzę na optymalizację..

Mamy 2 pliki: Exception.class.php i ConfigException.class.php

Zawartość pierwszego to:
  1. <?php
  2. class Cube_Exception extends Exception
  3. {
  4. private $_exceptionMessage = null;
  5.  
  6. public function __toString()
  7. {
  8. $this->_exceptionMessage = '<b>Exception:</b> "' . $this->getMessage() . '"<br />'
  9. . '<i>File: "' . $this->getFile() . '"<br />'
  10. . 'Line: ' . $this->getLine() . '</i>';
  11.  
  12. return $this->_exceptionMessage;
  13. }
  14. }
  15. ?>

Zawartość drugiego:
  1. <?php
  2. class Cube_ConfigException extends Cube_Exception
  3. {
  4. }
  5. ?>

Mamy główny plik index.php. Czy w pliku index.php załadować oba pliki czy tylko plik z Cube_Exception a w pliku z klasą Cube_ConfigException załadować plik z klasą Cube_ConfigException ? Zastanawiam się czy powinno się tak pisać:
  1. <?php
  2. require_once('ConfigException.class.php');
  3. class Cube_ConfigException extends Cube_Exception
  4. {
  5. }
  6. ?>

Nie interesuje mnie __autoload() bo moim zdaniem może spowalniać działanie systemu.
sebik
logiczne wydaje mi sie ze tak jak napisales jest najlepiej, zakladajac ze uzywasz wprojekcie wszystkich klas
Jarod
Tylko przeglądając inne projekty innych osób nie spotkałem się z dołączaniem innych klas w danym pliku z klasą. I zastanawiam się czy nie lepiej tak zrobić jak napisałem. Bo bez sensu jest zmuszanie użytkownika do załadowania pliku z klasą, gdy jest ona wymagana, żeby skorzystać z innej klasy..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.