Mam taka sobie stronke, w ktorej (na nieszczescie, jak widze) zrobilem IFRAME. Strona macierzysta przekazuje poprzez zwykly formularz z elementem SELECT do obu z takich ramek parametr w lancuchu zapytania, z ktorych to parametrow korzystaja potem kody w obu ramkach wyswietlajac costam sobie.
I to dziala. Chcialem jednak, by przycisk na stronie macierzystej wysylajacy lancuch zapytania do obu IFRAMEs zlikwidowac i zastapic go niczym ;-) tj by zapytanie przebiegalo automatycznie po wybraniu ktorejkolwiek z opcji, ALE tak, by obiekt SELECT po odswiezeniu strony macierzystej (co nastepuje samoistnie po wyslaniu lancuch, jak widze) zostal ustawiony na dopiero wybrana co opcje.
Aktualnie jest tak, ze wciskajac przycisk .. coz.. obiekt SELECTustawia sie na pierwsza pozycje z listy. W kodzie nie mam SELECTED przy OPTION.
Moje zapytanie dotyczy tego, czy takie cos da sie zrobic prosto w JS (ktorego nie znam) ? O Ajax-ie juz nawet nie wspominam, choc pewnie to byloby najpredzej do wykorzystania (?).
Czy moze pogrzebac w PHP i wrzucic wpisywanie opcji w kod PHP z jednym warunkiem sprawdzajacym wartosc z lancuch (bo lancuch zapytania zawiera wlasnie wybrana opcje i jest wysylany takze do strony macierzystej) ?
Mysle, ze moj kod tu niepotrzebny - zreszta kazdy wie, jak dzialaja SELECTy ;-)
Dziekuje za wszelkie uwagi, pewnie bede jeszcze pytal, jak cos dostane

Juz zrobilem tak, by SELECT pozostawal ten sam po odswiezeniu strony.
Nadal jednak nie mam pojecia jak zrobic, by zlikwidowac przycisk "go" i by strona zmieniala sie po samym tylko wyborze opcji z SELECTa. Nie znam sie na JS w ogole. Pliz, jakies sugestie odnosnie onChange i lancucha zapytania ?
Dziekuje.