Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Teoretyka]Klasa a Funkcja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thunderstorm
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć subtelną różnicę między klasą a funkcją? Moje pytanie dotyczy ogólnie programowania OOP. Dotychczas budowałem aplikacje internetowe silnie rozbudowane: sklepy, uploady i nie widziałem potrzeby zastosowania klas. Wszędzie radziłem sobie dzięki function() a zastosowanie klas, obiektów, metod, konstruktorów i całego składu tych trudnych pojęc, nie uznawałem za stosowne.

Nie zadałbym tego pytania, gdyby nie to, że zainteresowałem się Javą. Tutaj przejrzenie niezbędnych tutoriali na temat klas jest nieuniknione. Więc jaka jest potrzeba stosowania klas w php? Co to właściwie jest klasa, i czym się różni od pliku ze zbiorem funkcji, dołączonym za pomocą include() , do każdego dokumentu *.php ?

Byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś to wytłumaczył (w prosty sposób - nie jestem programistą). smile.gif
cornholio666
Cytat
Dotychczas budowałem aplikacje internetowe silnie rozbudowane: sklepy, uploady

Cytat
nie jestem programistą
Cysiaczek
Klasa i funkcja to pojęcia z innej beczki (choć klasa zawiera funkcje). Klasa jest po prostu formą, z której odciskane są obiekty.
Obiekty mogą być różne. W najprostszym przykładzie istnieje obiekt człowieka, który składa się z funkcji (inaczej metod, operacji) takich jak podniesReke(), pobijKogos(). Jak widzisz, klasa jest pojęciem szerszym od funkcji.
Zresztą - lepiej poczytaj jakiś dobry artykuł na temat OOP, a jeszcze lepiej dobrą książkę. Przejrzyj też przykładowy kod jakiejś aplikacji pisanej w PHP (najlepiej w wersji 5), bo niektórym sprawia trudność przejście od przykładów teoretycznych do praktyki.

Pozdrawiam.
dr_bonzo
Klasa reprezentuje np. przedmiot w sklepie, kliektow, zamowienia.
A metody (funkcje) reprezuntuja to co te obiekty/klasy moga zrobic: potwierdz zamowienie, pobierz email klienta itp
kwiateusz
innymi słowy zbierają funkcje dotyczące tego samego w jeden obiekt dzięki czemu ktos kto mialby to poźniej rozwijać nie musi przeglądać dziesiątków plików szukając np funkcji zatwierdź dotyczącej koszyka tylko patrzy na klase koszyk i jego metode zatwierdź, tworzy to większy porządek w kodzie i pozwala na stosowanie kilku funkcji o tej samej nazwie ale należących do różnych klas i robiących co innego.
thunderstorm
Dzięki za odpowiedzi.
Znam budowe klas i moje pytanie dotyczy czegoś zupełnie innego.

cornholio666 - jak powiedziałem, nie jestem, nie lubie jak ktoś się ze mnie nabija.
Cysiaczek,dr_bonzo - dzięki za wyczerpujące definicje.

kwiateusz - jak będziesz przeglądał moje pliki to zamiast nagłowka class, ujrzysz function(), a w niej całą resztę dotyczącą np AddCart() w sklepie.

I o to właśnie mi chodzi. Dlaczego zamiast funkcji w funkcji powinienem używać klas? Jest szybciej, sprawniej , według jakiś standardów? Czy, po prostu tak trzeba?

Chyba, że odpowiedzią jest: Używanie klas opłaca się przy bardziej skomplikowanych aplkiacjach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.