Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] includowanie, obsługa artykułów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stawek
Witam.

1. <?php
  2. $id=$_GET["id"];
  3. $art=$_GET["art"];
  4.  
  5.  if(!isset($art)) {
  6.  
  7. switch ($id) {
  8. case 1:
  9. include("include/1.php");
  10. break;
  11. case 2:
  12. include("include/2.php");
  13. break;
  14. case 3:
  15. include("include/3.php");
  16. break;
  17. default:
  18.  include("include/pokaz.php");
  19. }
  20. }else {
  21. echo "wczytanie arta numer $art itd...";
  22. }
  23. ?>

Stosuje wczytanie stron poprzez klasyczne includowanie. 1.php to skrypt wczytujący skróty wszystkich artykułów - teraz chcę żeby po kliknięciu np "więcej" pokazała się reszta arta. Czy to jest odpowiednie rozwiązanie?
zeby to zadziałało to mam adres postaci np.: index.php?id=1&art=1
można w jakiś sposob zautomatyzować dodawanie koncówki art=... ? jest jakaś funkcja która pozwoli na odczytanie tej: index.php?id=1 części adresu automatycznie i dalsze operacje na niej?

Pozdrawiam snitch.gif
strife
Hmm... jeśli dobrze rozumiem, automatyczne wczytanie id=1, możesz uzyskać poprzez definicję tej zmiennej w przypadku, gdy nie jest wpisana.

1. <?php
  2. if ( ! isset ( $_GET['id'] ) ) {
  3. $id = 1;
  4. }
  5. ?>

Ale chyba nie o to chodzi, więc strzelam dalej. Rozumiem, że 1.php zawiera listę wszystkich artykułów, tak więć w pliku 1.php możesz dodać obsługę, polegającą na tym, że po kliknięciu na więcej pokaże się dany artykuł. Nie wiem jak wczytujesz artykuły, ale będzie to analogiczne do wczytania stron, które teraz masz poprzez switch.

Napisz ten temat trochę inaczej, bo wydaje mi się, że brak odpowiedzi spowodowany jest brakiem zrozumiania niż brakiem wiedzy u użytkowników.

Pozdrawiam
Sebastian Rozmus
ja zrozumiałem że chcesz do include dać cześć url`a która przechowywuje zmienne przesłane getem - nie wiem czy dobrze zrozumiałem - nie wiem po co chciałbyś to robić skoro jeżeli zaincludujesz plik to bedzie on miał dostęp do zmiennych....

a jesli chcesz wyciągnąć text znajdujący się po "?" to użyj funkcji explode ("?" , $REQUEST_URI);...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.