Postanowiłem napisać sobie mały skrypcik rejestracji. Napisałem blokady, sprawdzanie dostępności nicka, meila. Jednak nie mogę tego połączyć z zapytaniem dodającym usera do bazy.
Napisałem taki prowizoryczny skrypt, jednak w nim nie działają blokady. I można np. zarejestrować 2 userów z tym samym nickiem, emailem.
Poniżej przedstawiam kod, może ktoś będzie w stanie pomóc.
<?php { $zapytanie=mysql_query("INSERT INTO users VALUES ('','".$_POST[nick]."', '".$haslo."', '".$_POST[email]."' ,'".date("Y-m-j H:i:s")."' ,'".$_POST[gg]."','".$_POST[wiek]."','','','','');"); else { // sprawdzanie dostepnosci nicka $zajetynick='<b><i>Nazwa użytkownika już jest zajęta, wybierz inny nick</i></b>';}} // sprawdzanie dostepnosci meila $zajetymeil='<b><i>Adres e-mail został już zarejestrowany z innym użytkownikiem</i></b>';}} // sprawdzanie czy nick zostal wpisany if ($_POST['nick'] == '') { $braknicku='<b><i>To pole jest obowiązkowe! Uzupełnij braki</i></b>'; }} // sprawdzanie czy haslo zostalo wpisane if ($_POST['haslo'] == '') { $brakhasla='<b><i>To pole jest obowiązkowe! Uzupełnij braki</i></b>'; }} // sprawdzanie czy hasla sa takie same if ($_POST[haslo] != $_POST[haslop]) { $brakhaslap='<b><i>Podane hasła muszą być takie same!</i></b>'; } // sprawdzanie czy email zostal wpisany if ($_POST['email'] == '') { $brakmeila='<b><i>To pole jest obowiązkowe! Uzupełnij braki</i></b>'; }} //sprawdzanie meila $zlymeil='<b><i>Nie poprawna forma adresu e-mail</i></b>';}} echo' <p> <form method="post"> Nick*:<br/> <input type="text" class="text" name="nick" />'.$braknicku.''.$zajetynick.'<br/> Hasło*:<br/> <input type="password" value="" class="text" name="haslo" />'.$brakhasla.'<br/> Powtórz hasło*:<br/> <input type="password" value="" class="text" name="haslop" />'.$brakhaslap.'<br/> E-mail*:<br/> <input type="text" class="text" name="email" />'.$brakmeila.' '.$zlymeil.' '.$zajetymeil.'<br/> Numer Gadu-Gadu:<br/> <input type="text" class="text" name="gg" /><br/> Wiek:<br/> <input type="text" class="text" name="wiek" /><br/> <input type="submit" class="button" style="margin-left:30px; margin-top:10px;" value="Dalej" /><br/> </form>';} ?>