Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z imagettfbbox()
Forum PHP.pl > Forum > PHP
niko
Witam, zmieniałem serwer i teraz przestał mi działać skrypt - wywala mi :

Fatal error: Call to undefined function: imagettfbbox() in /home/

ktoś wie dlaczego ? - domyślam sie że mu tego brakuje - gdzie to można zobaczyć czy jest i skąd można pobrać no i jak to dodać do mojego serwerka ?
klocu
a reszta bibliotek od php gd działa? najprsciej przez phpinfo() jesli dostep do niego nie zostal zablokowany...
niko
no a jakie inne biblioteki są tak żebym mógł sprawdzić szybciutko ? - co dziwniejsze jak mam tą liste phpinfo z nowego i starego serwera i dam ctrl+f czyli wyszukiwanie i wpisze "imagef" to nic nie znajduje - ja nie wiem gdzie można poszukać jakie biblioteki są zainstalowane - wie ktoś może ?

wywala mi sie przy pliku z czcionkami - nie wiem czemu - mam te czcionki w tym samym folderze...

1. <?php
  2. function Text()
  3. {
  4. $this->fontCondensed = dirname(__FILE__) . "arialm.ttf";
  5. $this->fontCondensedBold = dirname(__FILE__) . "arialnb.ttf";
  6. }
  7. function printText($img, $px, $py, $color, $text, $fontFileName, $align = 0)
  8. {
  9. if(!($align & $this->HORIZONTAL_CENTER_ALIGN) && !($align & $this->HORIZONTAL_RIGHT_ALIGN))
  10. $align |= $this->HORIZONTAL_LEFT_ALIGN;
  11. if(!($align & $this->VERTICAL_CENTER_ALIGN) && !($align & $this->VERTICAL_BOTTOM_ALIGN))
  12. $align |= $this->VERTICAL_TOP_ALIGN;
  13. $fontSize = 10;
  14. $lineSpacing = 1;
  15. list($llx, $lly, $lrx, $lry, $urx, $ury, $ulx, $uly) = imageftbbox($fontSize, 0, $fontFileName, $text, array("linespacing" => $lineSpacing));
  16. $textWidth = $lrx - $llx;
  17. $textHeight = $lry - $ury;
  18. $angle = 0;
  19. if($align & $this->HORIZONTAL_CENTER_ALIGN)
  20. $px -= $textWidth / 2;
  21. if($align & $this->HORIZONTAL_RIGHT_ALIGN)
  22. $px -= $textWidth;
  23. if($align & $this->VERTICAL_CENTER_ALIGN)
  24. $py += $textHeight / 2;
  25. if($align & $this->VERTICAL_TOP_ALIGN)
  26. $py += $textHeight;
  27. imagettftext($img, $fontSize, $angle, $px, $py, $color->getColor($img), $fontFileName, $text);
  28. }
  29. ?>
Sedziwoj
Manual:
Cytat
Note: This function requires both the GD library and the » FreeType library

imagettfbbox" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
niko
a ktoś wie jak to pod linuxem zainstalować ? - nie mam doświadczenia w tym - macie może gdzieś informacje / instrukcje po polsku gdzie ktok po kroku bym sobie to mógł zainstalowac pod linuxem Fedora?
klocu
hokus pokus i jest : http://www.linuxquestions.org/questions/sh...ad.php?t=350576 wujo google zna odpowiedz na każde pytanie. oczywiście jeśli jestem administratorem danego serwera to rzecz jasna nie będziesz miał najmniejszego problemu...

miało być po polsku? nie wiem ale instrukcje instalacji są jednakowe w każdym jezyku więc...
niko
słuchajcie bo już głupieje sad.gif

dałem sobie phpinfo(); i na liście widnieje GD

gd
GD Support enabled
GD Version bundled (2.0.28 compatible)
GIF Read Support enabled
GIF Create Support enabled
JPG Support enabled
PNG Support enabled
WBMP Support enabled
XBM Support enabled

png tez to juz nie wiem dlaczeegoo mi nie dziala sad.gif

przychrzania sie do lini :
  1. <?php
  2. list($llx, $lly, $lrx, $lry, $urx, $ury, $ulx, $uly) = imageftbbox($fontSize, 0, $fontFileName, $text, array("linespacing" => $lineSpacing));
  3. ?>
Sedziwoj
Cytat(niko @ 20.09.2007, 15:20:34 ) *
przychrzania sie do lini :

Napisz co mówi, jaki błąd wyrzuca.
niko
Fatal error: Call to undefined function: imagettfbbox() in /home/

a słuchajcie ma ktoś moze to w postaci pliku php ? może bym sobie wrzucił na serwer i by zadziałalo ? - może ktoś mi to wkleić ? smile.gif a przy okazji - jakie biblioteki musiałbym sobie dokonfigurować na serwerze zeby obsługiwało mi np pdf-y - generowanie pdf-ow i tkokenów obrazkowych ? - gdzie moge znaleźć przydatne biblioteki - ? bede musiał zlecic prace administratorowi i za to mu zapłacic i chciałbym za jednym zamachem zrobić to tak żeby w przyszłosci mi nie wyskakiwało ze czegos tam brakuje smile.gif kto jakie ma biblioteki w swojej konfiguracji ?

patrzyłem jeszcze raz na phpinfo i widze ze sie różni w stosunku do starego mojego serwera:

gd
GD Support enabled
GIF Read Support enabled
JPG Support enabled
PNG Support enabled
WBMP Support enabled
XBM Support enabled

stary serwer:
gd
GD Support enabled
FreeType Support enabled
FreeType Linkage with freetype
GIF Read Support enabled
JPG Support enabled
PNG Support enabled
WBMP Support enabled
XBM Support enabled

różnią się tym:
FreeType Support enabled

mogę to sobie jakoś włączyć w już zainstalowanym GD ? pod fedorą ? - proszę o info smile.gif
klocu
jak dla mnie jest to jakieś niedopatrzenie bo moim zdaniem to powinno być zainstalowane. ale to moje zdanie.

tokeny robisz biblioteką gd właśnie. a do pdf'ów też jest jakaś biblioteka ale kosztuje więc lepiej pdf'y generuj sobie różnymi klasami m.in. FPDF.
dużo gotowych bibliotek masz w sieci (google.pl pomoze) zreszta na forum też masz masę przykładów.
niko
no ale chodzi mi o to :

FreeType Support enabled

bo juz mam skrypt napisany i mi dzialał - robił png grafiki - teraz to przenioslem i nie działa a w phpinfo nie mam tych czcionek obsługiwanych;

ktoś wie jak uruchomić obsługe freetype jak juz mam GD zainstalowane ? może wystarczy zmodyfikować jakiś plik konfiguracyjny żeby mi to zadziałało ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.