Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] <input>
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Skie
Witam,

Nie będę się zbytnio rozpisywał. Mam problem z polem input. Mam załóżmy skrypt:

Kod
<form method=post action=xxx1>
<input type=text name=xxx2>
<input type=submit value=xxx3>
</form>

W inpucie xxx2 będą wpisywane same cyfry (tzn. skrypt jest zabezpieczony za pomocą ereg). Moim pytaniem jest jak zrobic, zeby w inpucie zamiast 10000 wyświetlało się 10,000, a do bazy wysyłało liczbę bez "maski", czyli 10000. (nie jestem pewien czy to PHP, czy może już JS).

Z góry dziękuję za pomoc.
em1X
No jasne, że JS. PHP jest wykonywany od strony serwera nie klienta.

http://www.google.pl/search?q=js+number+format
Skie
Dziękuję za linka, udało mi się dzięki tej lekturze zrobić to co chciałem, z małym wyjątkiem.

Działa mi już, że formatuje daną liczbę, lecz dopiero wtedy gdy myszka wyjdzie poza pole tekstowe lub uzytkownik kliknie w nie. Jak zrobic, aby zmienialo sie to automatycznie? bez ruszania myszka ;D po prostu podczas wpisywania.
dem
wykonuj funkcje maskujaca za pomoca zdarzenia onchange ... gdy zawartosc zmieni sie w inpucie, automatycznie zostanie wykonany skrypt

edit: weee, moze teraz nie pamietam za dobrze ale napewno przyjrzyj sie zdarzeniom w JS tongue.gif

edit2: onkeyup tongue.gif gosciu wciska klawisz (wpisuje do tego inputa cos) i po kazdym wcisnieciu jakiegos klawisza wykona sie operacja, ktora zachodzi dla zdarzenia onkeyup
Skie
Wielkie dzięki dem, próbowałem wcześniej z onChange, ale nie działało. Udało mi się z OnKeyUp.

Miałbym jeszcze jedno pytanko. Potrzebne mi jeszcze coś takiego ale do formatowania wartości pobranych z bazy danych.

Tzn. pobiera z bazy danych liczbę 1000000 i wyświetla ją jako 1000000. Chciałbym, żeby wyświetlał jako 1,000,000. Ale to już chyba pod formatNumber nie podchodzi? a jeśli tak to w jakis sposób?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.