Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Testy z angielskiego
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
paaax
Witam serdecznie, chciałbym prosić o ocenę strony testyourenglish.pl. W zamierzeniu miał to być możliwe prosty i przejrzysty serwis, dostarczający testów online z języka angielskiego. Będę wdzięczny za wskazówki i konstruktywną krytykę.
punkomuzykant
Stronka w ogóle nie kojarzy mi się z UK ;/ i myślę że chociaż top strony powinien być utrzymany w kolorystyce biało-niebiesko-czerwonej + dodałbym jakieś logo nawiązujące do nauki.
Kod jest dobry ale to już chyba zasługa CMS typu wordpress ?
Co do samego pomysłu bardzo fajny i konkretny. Na pewno przyda się osobą które uczą się ang.
Exek
popieram przedmówcę, kolor taki, za przeproszeniem, sraczkowaty. Więcej ładnych UKolorów winksmiley.jpg

EDIT:

Popatrz np na stronkę:
http://www.jezykopedia.pl/

Ładne jasne kolory, uśmiechnięte twarze, to znaczy że ja też będę uśmiechnięty jak się nauczę winksmiley.jpg. Potem patrzę na logo i już wiem mniej więcej jakich języków się nauczę.
paaax
Dzięki za rady odnośnie kolorystyki, trochę ją poprawiłem, ale nie ukrywam, że nie jestem grafikiem, więc cudów tu nie zdziałam. Może za jakiś czas zlecę zrobienia layouta profesjonaliście. Co do kodu, nie opierałem się na żadnym gotowym cmsie, jest to od początku do końca własna praca.
Exek
Fajne testy, ale jak je zobaczyłem, to myślałem że to zwykły tekst + znaczki _____. Rozumiem, że ma to wyglądać jak kartkówka, ale... nie dobrze jak musiałem się domyślać jak z tego skorzystać.

Wiem, że zwykły input wygląda obrzydliwie, ale takiego pola spodziewałem się i poczułem się zagubiony jak go nie zobaczyłem. Powinieneś jakoś lepiej to rozwiązać.
.radex
Cytat(Exek @ 13.09.2008, 13:35:35 ) *
Wiem, że zwykły input wygląda obrzydliwie, ale takiego pola spodziewałem się i poczułem się zagubiony jak go nie zobaczyłem. Powinieneś jakoś lepiej to rozwiązać.

Daj spokój... Nawet mój starszy, który nie wychodzi nigdzie poza wp.pl i sportowefakty.pl na 100% by się skapował o co chodzi. No ale rzeczywiście możnaby zmienić.

Odnośnie samej strony:

fajna, szczególnie podobają mi się słówka - można je sobie poutrwalać... Zrobiłbym jednak coś takiego, że za każdym razem słówka/coś innego będą inaczej rozmieszczone (pomieszane). Bo tak, podczas ćwiczenia kilkakrotnie tego samego będziemy kojarzyć np. dane słówko po angielsku (np. sensitive) nie z polskim słówkiem (wrażliwy), tylko z kolejnością (np. aa, skoro tu jest pleasant, to za nim na pewno będzie sensitive)...

Kod frontendu ocenię później, teraz nie mam czasu tongue.gif
paaax
Zmieniłem trochę input, mam nadzieje, że teraz nikt nie będzie miał wątpliwości, że test rozwiązuje się online. Co do pomieszania pytań - bardzo cenna rada, już ją wprowadziłem w życie.
.radex
Cytat(paaax @ 13.09.2008, 14:37:53 ) *
bardzo cenna rada, już ją wprowadziłem w życie.

Taa, ale źle sprawdza.
paaax
Teraz powinno sprawdzać poprawnie.
Exek
Cytat(.radex @ 13.09.2008, 14:09:22 ) *
Daj spokój... Nawet mój starszy, który nie wychodzi nigdzie poza wp.pl i sportowefakty.pl na 100% by się skapował o co chodzi.

Czyli nie wszedł i są to tylko domysły?

Tutaj popełniasz błąd, trzeba tak tworzyć serwis, żeby nie trzeba było "się kapować". Masz wejść i poczuć się komfortowo, znaleźć znajome elementy i sprawdzone rozwiązania.

@paaax
Teraz IMO jest rzeczywiście zdecydowanie lepiej.
punkomuzykant
Cytat(Exek @ 13.09.2008, 17:02:51 ) *
Teraz IMO jest rzeczywiście zdecydowanie lepiej.

Dokładnie. Zmieniłbym coś jeszcze w tym boxie "katalog testów" i samo menu główne w topie + pobawiłbym się stylizowaniem input.
Widzisz kolego grafikiem nie jesteś ale dałeś radę. Jest zdecydowanie lepiej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.