Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Portfolio prac PHP - jak przygotować
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Glad_CN
Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym poznać wasze zdanie odnośnie portfolio związanego z php.
Jakie aplikacje, skrypty umieszczać, na co zwracają uwagę pracodawcy np agencji interaktywnych, czego oczekują od osoby starającej sie o posadkę programisty php (mam na myśli kreatywnego a nie zwykłego klepacza kodu winksmiley.jpg ).

Z góry dzięki za odp.
mls
Pracodawcy takich agencji zwracają uwagę przede wszystkim na to, czy jesteś multiinstrumentalistą. Jeśli znasz PHP, AS, pewnie jeszcze Pythona, Javę i inne, do tego jesteś grafikiem i animatorem Flash, znasz biegle pięć języków, no to wtedy masz szansę zostać zauważonym... Choćbyś portfolio miał puste... winksmiley.jpg
mike
Cytat(mls @ 5.04.2009, 18:15:03 ) *
Pracodawcy takich agencji zwracają uwagę przede wszystkim na to, czy jesteś multiinstrumentalistą. Jeśli znasz PHP, AS, pewnie jeszcze Pythona, Javę i inne, do tego jesteś grafikiem i animatorem Flash, znasz biegle pięć języków, no to wtedy masz szansę zostać zauważonym... Choćbyś portfolio miał puste... winksmiley.jpg
O jakich agencjach mówisz? Jeśli o agencja w stylu: 5-10 osób to owszem. Masz trochę racji.
Jeśli mówisz o większe firmach z czołówki w kraju to ... bzdury gadasz.
mls
Racja, w K2 jak szukają programisty PHP to tylko i wyłącznie programisty PHP. I powiedz mi jeszcze, że nie musisz na takie stanowisko znać niczego innego. Nie uwierzę. Choćby nie wiem jak wielka ta firma była. A jeśli, mimo wszystko, tak jest jak piszesz, to współczuję. Nie chciałbym pracować z ludźmi (w sensie - programistami) nie mającymi (bo nie muszą) pojęcia np. o grafice czy htmlu...
Chociaż jeden plus małych agencji... winksmiley.jpg
mike
Cytat(mls @ 5.04.2009, 21:39:20 ) *
Racja, w K2 jak szukają programisty PHP to tylko i wyłącznie programisty PHP. I powiedz mi jeszcze, że nie musisz na takie stanowisko znać niczego innego. Nie uwierzę. Choćby nie wiem jak wielka ta firma była. A jeśli, mimo wszystko, tak jest jak piszesz, to współczuję. Nie chciałbym pracować z ludźmi (w sensie - programistami) nie mającymi (bo nie muszą) pojęcia np. o grafice czy htmlu...
Sugerujesz, że programista musi znać XHTML/CSS, ciąć grafikę i znać się doskonale na SEO i zarządzaniu serwerem, e.t.c.?
Nie. Bo programista to programista a nie orkiestra.
Spawnm
może i nie powinien być expertem od wszystkiego ale klapki na oczach też nie są dobre tongue.gif
mike
Cytat(Spawnm @ 5.04.2009, 21:47:30 ) *
(...) klapki na oczach też nie są dobre tongue.gif
Nie, no. Oczywiście. Ogólne obeznanie jest wskazane. W niektórych kwestiach (takie jak cięcie) wystarczy bardzo ogólne.
Kildyt
Cytat(mike @ 5.04.2009, 21:49:51 ) *
Nie, no. Oczywiście. Ogólne obeznanie jest wskazane. W niektórych kwestiach (takie jak cięcie) wystarczy bardzo ogólne.

Zgadzam się z mike'em. Każdy powinien mieć swoje miejsce w szeregu. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Ja bym podziękował pracodawcy, który zajmuje się produkcją ciągników, gdyby zażądał ode mnie wzoru na objętość koła. biggrin.gif A tak na poważnie to programista php powinien mieć ogólną świadomość do cięciu i grafice, żeby później nie płakał, że po ciemku ktoś ze złości mu nogę podłożył. tongue.gif

Co do portfolio to ma zadziwiać! Wiem, że programista php, to programista php, ale portfolio musi być ładne i przejrzyste.
Glad_CN
Cytat(Kildyt @ 5.04.2009, 22:08:33 ) *
Zgadzam się z mike'em. Każdy powinien mieć swoje miejsce w szeregu. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.

Dokładnie tak. Popieram przedmówce smile.gif Jako informatyk w biurze promocji miasta musze być redaktorem, korektorem lokalnej gazetki, grafikiem, webmasterem, serwisantem i... urzędnikiem etc. biggrin.gif chore...
zwierzołak
Cytat(mls @ 5.04.2009, 20:39:20 ) *
Chociaż jeden plus małych agencji... winksmiley.jpg

przecież nie o to chodzi, żeby programista nie miał pojęcia o grafice i htmlu, tylko żeby nie musiał sobie nimi zawracać dupy. To chyba oczywiste, że jak człowiek koncentruje się na jednej czynności (w przypadku programowania w php dosyć złożonej) to jest dużo bardziej efektywny A w dodatku może to robić naprawdę dobrze

tak przynajmniej wyobrażam sobie pracę w profesjonalnej firmie, bo na razie to też muszę robić wszystko oprócz malowania projektu graficznego dry.gif
nasty
Cytat(mike @ 5.04.2009, 21:44:53 ) *
Sugerujesz, że programista musi znać XHTML/CSS, ciąć grafikę i znać się doskonale na SEO i zarządzaniu serwerem, e.t.c.?

Osobiście, nie potrafie sobie wyobrazić programiste PHP, który nie "programuje" też w HTML/CSS. Znając HTML + CSS, umiesz ciąć grafikę.
Z SEO, to faktycznie - nie musisz się znać dokonale, ale jako pehapowiec, który piszę HTML to wie, że jak się robi jakiś tekst który jest obrazkiem, to daje się jeszcze ten sam tekst w wersji niewidzialnej, aby poprawić usability i właśnie SEO, tak samo z friendly-urls i całą resztą.
Zarządzać serwerem to faktycznie, nie musisz umieć.
mls
Cytat(mike @ 5.04.2009, 21:44:53 ) *

Nie, nie musi znać. Ale jest to jak najbardziej wskazane. Tak samo jak grafik tworzący projekty pod WWW powinien mieć chociaż znikome pojęcie o cięciu grafiki do html/css.
Oczywiście biorąc pod uwagę fakt, że wciąż mówimy o programistach stron internetowych... No i o SEO chyba nic nie wspominałem, prawda?
erix
Cytat
Osobiście, nie potrafie sobie wyobrazić programiste PHP, który nie "programuje" też w HTML/CSS.

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego - niuanse, to podstawy - front-end kieruje się innymi regułami niż back-end.

Oczywiście pomijam freelancerkę; tu (zazwyczaj) musisz być człowiekiem wszechstronnie uzdolnionym.
dr_NO
hmmm sorry, ale jak chcesz pracować w zespole projektowym (graficy+programiści) kiedy się nie dogadasz względem wykonania ?
nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy kolega z zespołu podesłał mi "czystą aplikację" a ja miał to sam ostylować, wybaczcie, ale bajzel się robi i tyle.
nasty
Cytat(erix @ 6.04.2009, 17:04:53 ) *
Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego - niuanse, to podstawy - front-end kieruje się innymi regułami niż back-end.
Przepaszam, a backend nie ma UI?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.