Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia
Forum PHP.pl > Inne > Książki
phpion
PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia

@helion

Cytat
Profesjonalne techniki programowania obiektowego w PHP5
Poznaj zasady projektowania i programowania obiektowego
Zastosuj wzorce projektowe podczas tworzenia aplikacji
Wykorzystaj narzędzia wspomagające pracę programisty PHP5

Wraz z rosnącą popularnością języka PHP zwiększa się również zakres jego zastosowań. Za pomocą PHP tworzy się już nie tylko proste dynamiczne witryny WWW i fora dyskusyjne, ale również rozbudowane aplikacje sieciowe, wykorzystywane często w dużych przedsiębiorstwach. Już w PHP4 zaimplementowano pewne mechanizmy ułatwiające tworzenie rozbudowanych systemów, jednak dopiero PHP5 stał się w pełni obiektowym językiem programowania pozwalającym na korzystanie z wszystkich wynikających z tego możliwości.

"PHP5. Obiekty, wzorce i narzędzia" stanowi dokładne omówienie wszystkich technik obiektowych w kontekście zastosowania ich podczas tworzenia aplikacji w PHP5. Zawiera przegląd podstawowych i zaawansowanych cech PHP5 związanych z obiektowością. Przedstawia przykłady najczęściej wykorzystywanych wzorców projektowych i zasady ich stosowania. Książka opisuje również narzędzia, które mogą okazać się bardzo przydatne podczas tworzenia rozbudowanych aplikacji, służące do tworzenia dokumentacji i kontroli wersji plików.
Podstawowe pojęcia z dziedziny obiektowości
Obsługa obiektów
Wyjątki i obsługa błędów
Projektowanie obiektowe
Modelowanie obiektów w języku UML
Wzorce projektowe
Stosowanie pakietu PEAR
Generowanie dokumentacji za pomocą PHPDocumentor
Zarządzanie wersjami plików w systemie CVS
Tworzenie pakietów instalacyjnych
Przekonaj się, jak potężnym narzędziem jest najnowsza wersja języka PHP.

Moim zdaniem najbardziej zaawansowana książka traktująca o obiektowym programowaniu w PHP (przynajmniej z tych dostępnych na polskim rynku). Zdecydowanie nie dla początkujących. Pozycja niestety już niedostępna - pozostaje więc "wyhaczenie" ostatnich sztuk w księgarniach.
kwiateusz
co do dostepnosci jest czesc 2ga niestety tylko na amazon.com, a co do zawartości to owszem jedna z ciekawszych jak nie najciekawsza o wzorcach projektowych.
mackowiak
a czy ktos ma moze taka na zbyciu ?bede wdzieczny za priva
starach
No co jest panowie tylko tyle macie do powiedzenia na temat tej publikacji? Zainteresowaliście mnie nią, ale mam już kilka badziewnych książek na półce i chciałbym wiedzieć coś więcej. smile.gif
Cysiaczek
To po prostu książka legenda. Porusza ważne zagadnienia w prosty sposób.
Dla Ciebie to raczej już nie jest godna polecenia do nauki, ale znajdziesz tam sporo implementacji wzorców.

Pozdrawiam
krzywy36
Jako, że bardzo interesuje mnie ta pozycja a raczej cięzko (bardzo) ją dostać, więc ma ktoś może ebooka albo skany? byłbym bardzo wdzieczny ^^
bolverk
Jest takie fajne coś co się nazywa books.google.pl i tam jest coś takiego:

PHP 5 Objects, Patterns, and Practice

Pasuje? Jeśli nie to jesteś zdany na siebie bo informacji w internecie nikt nie będzie za ciebie szukał jeśli tobie się nie chce.
kilas88
Ma ktoś na handel? Skoro tak wychwalana to chętnie bym odkupił od kogoś kto już przeczytał smile.gif
krzywy36
W wersji angielskiej znalazłem, ale dzięki, po prostu książki po angielsku ciężko mi się czyta, zwłaczsza na komputerze. W takim razie jak juz @kilas88 napisał, ma ktoś na sprzedaż? ;>
ciekawski
ja także mam pytanie, czy ma ktoś do odsprzedania?
proszę o PW
kwiateusz
odsmażę kotleta winksmiley.jpg

jakby ktoś był zainteresowany to jest ona dostepna w druku na żądanie winksmiley.jpg http://helion.pl/ksiazki/php5_obiekty_wzor...stra,php5ob.htm
facial1233
jestem chetny na zakup tej ksiazki oferuje nawet 200zl!
pisac email quspka2@gmail.com
kilas88
Cytat(facial1233 @ 4.12.2010, 16:37:15 ) *
jestem chetny na zakup tej ksiazki oferuje nawet 200zl!
pisac email quspka2@gmail.com

http://helion.pl/ksiazki/php5_obiekty_wzor...stra,php5ob.htm
za 79,00 zł.
Reaster
Witam, czy ta książka jest na prawdę taka dobra? Przygodę z PHP zacząłem jakieś 6 lat temu, rok temu przesiadłem się z książką Programowanie Obiektowe w PHP 5 (aut. Hasin Hayder) na OOP. Dodatkowo sporo czytam w manualu, tutaj na forum i po różnych blogach, a swoją znajomość PHP określam na średnią (jestem w trakcie pisania witryny internetowej mojej szkoły, całość w OOP, z wykorzystaniem PDO i OPT, na MySQL; ogólnie coś a'la prosty CMS). Nie boję się wyzwań, bo swoją przyszłość widzę właśnie w barwach informatyki i programowania smile.gif przez godzinę przeglądałem teraz to forum, wiele książek obejrzałem i na temat wielu są sprzeczne zdania, tylko na temat tej omawianej w tym temacie wszyscy są zgodni. Czy myślicie, że książka będzie dla mnie odpowiednia?
Pozdrawiam
-=Peter=-
Pierwsza połowa książki jest dobra. Druga połowa (narzędzia) zaś jest w dużej części trochę nieaktualna.
Reaster
Czyli niezbyt opłaca się kupować? Nie chcę nabrać nawyków, które są już przestarzałe... A co powiecie o tej książce? Jest dosyć świeża, bo wydana miesiąc temu. Inne pozycje, które mnie jeszcze zainteresowały to raz i dwa. Obie często pojawiają się na tym forum i na temat obu są sprzeczne opinie... Czy ktoś mógłby doradzić? (przepraszam za częściowy offtop, w razie czego mogę założyć nowy temat)
Pozdrawiam
phpion
Cytat(Reaster @ 12.01.2011, 14:28:56 ) *
Czyli niezbyt opłaca się kupować? Nie chcę nabrać nawyków, które są już przestarzałe...

Opłaca, jak najbardziej. -=Peter=- pisał odnośnie narzędzi, czyli np. CVS który został wyparty przez SVN czy obecnie GIT. PEAR również obecnie rzadko się stosuje, bo spora część jego zasobów dostarczana jest wraz z frameworkami, które dziś mają swoje 5 minut winksmiley.jpg
Reaster
Dzięki za odpowiedź. Wierzę na słowo, że jest lepsza od innych smile.gif
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.