sebap123
13.11.2009, 16:34:26
Witam
Przeczytałem całą licencje GNU i nadal nie wiem jednej rzeczy. Czy mogę sprzedawać same tłumaczenia do programów które zostały stworzone na w/w licencji. Chodzi mi tutaj o coś takiego, że na przykład mam sobie Joomla!, tłumacze go całego na polski a następnie same te pliki językowe sprzedaje jednocześnie informując klientów o tym, że program bazowy jest na GNU, i że to jest tylko jego tłumaczenie.
Podkreślam raz jeszcze, że Joomla! to jest tylko i wyłącznie przykład. Chodzi o samą zasadę.
Trawka
13.11.2009, 18:17:08
Możesz pobrać opłatę za wykonanie tłumaczenia (za usługę) ale musi ono być następnie udostępnione na takiej samej licencji jak skrypt (w tym przypadku GPL). Oznacza to, że gdy ktoś poprosi Cię o udostępnienie tego tłumaczenia to masz obowiązek. je przesłać ( zasada otwartości kodu). Sprawa ta wynika z tego, że tłumaczenie nie może być traktowane jako coś niezależnego - będzie działać tylko przy wykorzystaniu Joomli. Dlatego musisz je udostępnić na tej samej zasadzie.
Do takich wniosków doszedłem po przeczytaniu licencji i wielu opinie. Wiem, że mogą być osoby które się z tym nie zgodzą.
sztosz
13.11.2009, 21:36:29
Cytat(Trawka @ 13.11.2009, 18:17:08 )

Sprawa ta wynika z tego, że tłumaczenie nie może być traktowane jako coś niezależnego - będzie działać tylko przy wykorzystaniu Joomli. Dlatego musisz je udostępnić na tej samej zasadzie.
To jest właśnie sedno sprawy. Twór zależny musi być też na GPL
sebap123
13.11.2009, 21:59:14
Dobra wielkie dzięki.
To mam trochę podobne pytanie (a nawet dwa):
1. jak stworze własny moduł do Joomli! lub cokolwiek innego to już mogę za to pobierać opłatę prawda?
2. Jak ktoś przetłumaczy mój moduł (ten wykonany powyżej) i go udostępni na jakiejś stronie np. w modułach Joomli za darmo do pobrania to łamie prawo prawda? Zakładamy, że ten tłumacz zakupił kopię mojego modułu dla siebie.
Kocurro
13.11.2009, 22:47:59
Możesz pobrać opłatę ale ja mogę od Ciebie kupić produkt zmienić jeden znak i udostępnić Twoją pracę za darmo

I nie będę przy tym łamał prawa. Bo mam takie samo prawo jak Ty

To są uroki GPL'a ... ale spokojnie - szykuje się ciekawy pozew niedługo w sprawie GPL'a
sebap123
13.11.2009, 23:49:02
Ale to nawet tak ta sprawa wygląda jak ja nie powiem, że udostępniam ten moduł na GPL??
Riklaunim
14.11.2009, 03:59:39
Biznesowo na GPLowych dodatkach nie wyjdziesz dobrze, bo prędzej, czy później dodatek taki (czy to tłumaczenie, czy inne) pojawi się w sieci powszechnie dostępne i nic z tym nie będziesz mógł zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.