Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprzedaż Oprogramowania?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Matimor
Witajcie, mam pytanie.
Napisałem swoje oprogramowanie sklepowe, troszkę bardziej rozbudowane od allegro, ale nie w tym rzecz, czy mogę legalnie handlować tym oprogramowaniem bez żądnych licencji czy czegoś? Jestem 100% autorem, chciałbym otworzyć coś takiego jak: http://www.sote.pl/ , pytanie polega na tym, czy musze posiadać jakieś zezwolenie na taką rzecz?
Ociu
Jeśli posiadasz swoje oprogramowanie, to możesz legalnie sprzedawać. Problem jest gdy zaczynasz korzystać z gotowych bibliotek, które mają różne licencje. Trzeba wtedy posprawdzać czy dana licencja zezwala na użycie biblioteki w komercyjnym zastosowaniu. Jeszcze wchodzi w grę wystawianie faktur, paragonów itp, do tego trzeba mieć zarejestrowaną działalność.
Matimor
To znaczy skrypt pisany w PHP itd, nie używam w nim żadnej biblioteki i innych rzeczy, chodzi mi o same prawa autorskie, chciałem to wystawić na allegro. Skrypt robiłem od opcji NEW w Notepadzie, po prostu chcę wydać 5 egzemplarzy bez żadnego ryzyka. Abym był pełnoletni brakuje mi ponad pół roku, na firmę ojca najwyżej paragony pójdą.
jareeny
Chyba nie rozumiesz... Chodzi o to, że jeżeli używałeś już gotowego jakiegoś skrytpu np frameworka jquery to sprawdzasz w licencji czy możesz sprzedawać produkty stworzone przy jego pomocy. Tak samo sprawa wygląda z każdą bibliotekę czy frameworkami. Jeżeli wszystko, 100% pisałeś sam, nie używałeś niczego gotowego, to nie ma żadnego problemu, możesz sprzedawać nie tylko 5 ale i 100 czy więcej tych skryptów winksmiley.jpg
Matimor
Dzięki wielkie za pomoc. :-)
Moli
Cytat
troszkę bardziej rozbudowane od allegro

Śmiem wątpić, po tym jakie pytania zadajesz smile.gif Nad allegro od lat pracuje masa osób, a ty nie mając 18 lat napisałeś sam większe oprogramowanie smile.gif
melkorm
Cytat(Moli @ 2.01.2010, 21:04:34 ) *
Śmiem wątpić, po tym jakie pytania zadajesz smile.gif Nad allegro od lat pracuje masa osób, a ty nie mając 18 lat napisałeś sam większe oprogramowanie smile.gif

I na pewno przy kilku milionach użytkowników będzie miał lepszą wydajność winksmiley.jpg
jareeny
Ale co Was to obchodzi? Napisał, chce sprzedać. Nie Wasza sprawa jak to jest zrobione.
nasty
Cytat(melkorm @ 2.01.2010, 21:10:55 ) *
I na pewno przy kilku milionach użytkowników będzie miał lepszą wydajność winksmiley.jpg

pgrzelka
Cytat(Matimor @ 2.01.2010, 15:16:14 ) *
na firmę ojca najwyżej paragony pójdą.

upewnij się że ojciec ma w pkd wpisane 'działalność związana z oprogramowaniem'
kwiateusz
u kogo w regulaminie?

edit: nie ładnie kasować swoje posty w środku konwersacji, pierwsze i ostatnie ostrzeżenie.
Matimor
Gdy użyje skryptu Ajax na aktywne sprawdzanie formularza, to nie zaszkodzi mi to w sprzedaży?
Mephistofeles
Nie, dopóki skrypt którego używasz (zakładam, że nie twój) zezwala na komercyjne wykorzystywanie.
Matimor
Tak skrypt nie jest mój, jedyne co wygrzebałem o tym skrypcie to Non Commercial, to znaczy, że raczej musze swój skrypt napisać :/
sq6aah
Kręcicie towarzyszu. winksmiley.jpg Na początku mówisz że Twój skrypt, później że nie. A czemu ktoś ma kupować jeśli może ściągnąć sobie Non Commercial i jeszcze samemu sobie dostosować do potrzeb.
Mephistofeles
Czytaj ze zrozumieniem. Aplikacja jest jego autorstwa, a on mówił o skrypcie JS obsługującym formularze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.