Pytanie co rozumiesz przez wszystko. Jeżeli chcesz jednocześnie być genialnym grafikiem 2d/3d, kodować samodzielnie swoje projekty (HTML/CSS/ i wszystkie AJAX - podobne), pisać pod nie zaawansowane aplikacje, szaleć w ActionScriptcie i przy tym wszystkim prowadzić działalność "hostingową" - to ja tego nie widzę. Pomijam pewną dozę geniuszu, którą należałoby posiadać - ale to czasu by Ci zabrakło na realizację tak złożonych projektów lub tak złożonych zleceń.
Nie widzę natomiast nic złego w jednej osobie zajmującej się grafiką 2D, kodowaniem tego pod strony i znajomością PHP/AS. Ja wiem, że to trochę taki tandem jednoosobowy, jednakże coraz bardziej popularny. Nie oszukujmy się, kodowanie stron nie należy do niesamowicie wysublimowanych zadań, wymagających 20 lat stażu w branży. A skoro inni potrafią oznacza to, że człowiek jest w stanie się tego (jednocześnie) nauczyć.
@
Fantazyn
Cytat
Poważne firmy zatrudniają ludzi do konretnych rzeczy, a nie do wszystkiego(...)
Fajnie, tylko jak patrze na to wszystko to lwia część osób nie pracuje dla poważnych firm. Baaa, niezwykle często (niestety) firmy wymagają wiedzy z danego zakresu + mniej lub bardziej pobieżnych informacji o dziedzinach "pokrewnych". Wynika to często stąd, że podział o którym piszesz nie jest aż tak widoczny. Nawet w już (jak na Polskie warunki) średnio rozbudowanym przedsiębiorstwie z ofertą typu strony www, CMS itd. pracuje programista php, grafik i programista as. W takim układzie grafik jest prawie zobligowany do krojenia swoich projektów lub posiadania wiedzy z tego zakresu, żeby inna osoba, która będzie się tym zajmowała - przedwcześnie nie wyłysiała (poprzez rwanie włosów z głowy). Znam też przypadki, że w momencie szybko zbliżających się terminów (po)ostatecznych grafik rzuca Photoshopa i leci z AS lub odwrotnie.
Często czytam o poważnych firmach - i powiem szczerze, że mało takich. Fajnie, że jako wyznacznik dajemy "poważne" firmy, tylko niech się potem przeciętny Kowalski nie zdziwi, że nie może pracy znaleźć.