Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza odnośników
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Asmox
Chciałbym zrobić bazę, w której będą zamieszczane odnośniki. Miałoby to być coś lepszego niż "Ulubione" w IE. Póki co to tylko na własny użytek, więc nie musicie pisać, "żebym sobie darował bo to nie wypali" biggrin.gif . Całość stanowią dwie tabele:
  • linki (INT id, INT kat_id, VARCHAR nazwa, VARCHAR link)
  • kategorie (INT id, INT rodzic, VARCHAR nazwa)

Oraz ewentualnie słowa kluczowe, ale jeszcze nie jestem pewien.
Rozpatrywałem rozwiązania na tylko dwa sposoby, mianowicie MySQL oraz baza w Excelu. Powiem szczerze, że drugie rozwiązanie wydaje się być prostsze, ze względu na graficzny interfejs, wyszukiwarkę oraz przejrzystość.
Mając na uwadze przede wszystkim rosnące drzewo kategorii, chciałbym się Was spytać, czy po dużym rozrośnięciu stanie się ono mimo wszystko przejrzyste. W Excelu rozwiązałem to tworząc jedną kolumnę na ID, a poziom w drzewie objawia się wpisaniem o kratkę w prawo. Jeśli KOMPUTERY są na A1, to PROGRAMY są na B2.
Jeżeli rozwiązanie miałoby być w SQLu, to jak złożyć zapytanie, aby uwzględniało kategorię linku aż to najwyższego poziomu w hierarchii?
erix
Cytat
względu na graficzny interfejs, wyszukiwarkę oraz przejrzystość

Przecież w Excelu możesz korzystać z ODBC, więc w czym problem? Pisząc tylko w Excelu zmniejszasz przenośność aplikacji.
Asmox
W sumie to nie było w Excelu tylko Google Docs (żeby było bardziej pod ręką).
prachwal
nie wyważaj otwartych drzwi
http://download.xmarks.com/download
Asmox
Cytat(prachwal @ 4.07.2010, 22:35:15 ) *
nie wyważaj otwartych drzwi
http://download.xmarks.com/download

Nie wyważam otwartych drzwi, to po pierwsze. Po drugie nie korzystam z misiaczków. Po trzecie chcę mieć możliwość tworzenia złożonych kategorii. Po czwarte, chcę aby wszystko odbywało się bez naruszania przestrzeni dysku twardego (nie będę w każdym napotkanym komputerze instalował X tylko po to, aby mieć jedną stronkę). Teksty o tym, że przeglądarka ciągle zapisuje coś na twardzielu bo używa cache, ciasteczek itd można zachować dla siebie.
Mam nadzieję, że wytłumaczyłem jasno i rzeczowo, dlaczego raczej nie skorzystam z Twojej opcji, ale fajnie że chociaż ktoś się interesuje tematem smile.gif.
Rozmyślam użycie struktury drzewiastej do kategorii w stylu id, parent_id i name jak to pisałem na początku postu. Nie wiem tylko jak złożyć takie drzewo. Przeglądałem już różne przykłady. W sumie spodobał mi się ten ze znacznikami lewy-prawy. Problem jest tylko przy modyfikacji - na samym początku wstawianie nowych kategorii to byłaby masakra, nie mówiąc już o przenoszeniu. Więc chyba muszę sobie odpuścić ten styl. Czy zna ktoś może skrypt, który dla danych z bazy
  1. SELECT * FROM kategorie

mógłby wygenerować kod HTML z listami zgodnymi z hierarchią drzewa (użycie pierwszego sposobu czyli id + id_rodzica)?
Ewentualnie jakieś inne propozycje...
@EDIT
Właśnie wpadł mi do głowy pomysł czy może nie zrobić tak jak jest na forum - oprócz id rodzica dać jeszcze kolejność i wtedy używać:
  1. SELECT * FROM kategorie ORDER BY parent_id, order_in
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.