Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana]Kohana 3 - ingerencja w widok
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
qbas-s
Witam,
jak w kohanie 3 można z poziomu skryptu ingerować w zawartość widoku jeszcze przed jego wyświetleniem?
W kontrolerze myślę że trzeba użyć berofe ale co dalej?
Widok renderuje następująco:
  1. public function before() {
  2. parent::before();
  3. }
thek
Yyyy... Nie rozumiem pytania. Przecież do momentu wywołania metody render możesz z widokiem robić co chcesz... Nie majstrowałem jeszcze przy K3, ale przy K2, a tam robiłeś:
$zmienna = new View( tu widok);
i do czasu, aż nie wywołałeś:
$zmienna->render()
$zmienna mogła być modyfikowana, można było jej wrzucać do środka co się chce. Wątpię, że K3 ma to całkiem inaczej rozwiązane.
qbas-s
to oczywiści działa ale ja inaczej wywoływałem widok - ale przerzucę się na ten sposób:)
Jeszcze ostatnie pytani:
mam pewien plik w którym jest klasa. Gdzie mam ją wrzucić abym mógł potem w kontrolerze bez dodatkowego inicjowania z niej korzystać i jak jej użycie będzie wyglądało w kodzie?
thek
Jeśli nie chcesz jej de facto inicjować, to chyba najprostszym rozwiązaniem byłoby zakombinowanie z factory lub klasie statycznej, która wywoła obiekt klasy bezparametrowo i pozwoli używać jej metod. Na tej zasadzie choćby były w K2 (w K3 chyba nadal są), zbudowane helpery - klasy z metodami statycznymi. No chyba, że w jakiś inny sposób myślisz. Bo samo w sobie da się osiągnąć całość poprzez napisanie własnej biblioteki i dołączenie jej jako używanej przez framework. Jeśli nie wiesz o co chodzi, to zobacz choćby jak to jest rozwiązane w bibliotekach głównych lub przykładowo SimpleAuth. To powinno Cię naprowadzić na właściwy trop.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.