Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z polskimi znakami w phpmyadminie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
uczeń php
W bazie danych mam kilka tabel w nich rekordy gdzie powinne być polskie znaki "ąęść" i tak dalej problem w tym, że zamiast tych polskich znaków są jakieś znaczki zapytania i inne krzaczki. Kodowanie w tabelach tam gdzie jest rubryka Metoda porównania napisów mam ustawioną na utf8_polish_ci.
fander
a po czym się to stało? importowałaś dane z jakiejś innej bazy/pliku ?
uczeń php
nie importowałem ale nie wiem czy to ważne w tabelach tam gdzie jest rubryka Metoda porównania napisów mam utf8_polish_ci ale na samym dole
  1. 5 tabel(a) | Suma | w rubryce Metoda porównania napisów mam ustawione na latin1_swedish_ci
.

Na stronie gdzie są pobierane dane z phpmyadmina polskie znaki chodź są źle zapisane w phpmyadminie to wyświetlają się dobrze.
krzysztof_kf
Po połączeniu z baza danych masz ustawione kodowanie ? żebyś miał prawidłowy zapis do bazy danych polskich znaków

1. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
uczeń php
Teraz jest ok w phpmyadminie ale na stronie www wyświetlają się znaczki zapytania inne krzaczki.
cojack
Ludzie skończcie z tymi durnymi tematami bo mi się do ust ciśnie tylko jedno: "JA PIER****" Ileż można czytać takich durnych tematów? Jak się k**** nie ma w głowie to się idzie kopać rowy a nie brać za programowanie.

1) Złe kodowanie pliku
2) Zły header wysyłasz ( a jak w ogóle nie wysyłasz to zły metatag w html )
3) Błędnie ustawione kodowanie w połączeniu z bazą danych
4) Błędne kodowanie tabel w bazie danych
5) Nie sprawdzasz w jakim kodowaniu przesyłasz dane z html do php i w końcu do sql

Amen. Skończcie z tym...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.