Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór bazy danych do pracy w ekstrymalnych warunkach
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
jblew
Witam! Od pewnego czasu piszemy muda w php. Dane przechowujemy w bazie danych, na razie jest to mysql. Problemem jest natomiast duża docelowa liczba zapytan: Szacujemy, że średnio serwer będzie obciążony ok. 500-100 zapytań na sekundę. W bazie będzie też przechowywana znaczna ilość danych, choć nie jestem w tej chwili w stanie jej oszacować. A do tego wszystkiego zależy nam, żeby baza szybko(mniej niż sekunda) zwalniała pamięć zakończonych połączeń i zmieściła się w 100mb ramu.

I teraz mam pytanie: Jaka baza spełniłaby w największym stopniu moje oczekiwania?
sazian
a może lepiej zoptymalizować zapytania questionmark.gif zastosowanie funkcji czy procedur po stronie bazy na pewno pomoże zmniejszyć obciążenie
dobrze jest też skonstruować "większe zapytanie" i załatwić nim wszystko niż dziesięcioma innymi

podam ci prosty przykład
potrzebowałem dodać do bazy około 65'000 rekordów, zmianie ulegała tylko jedna kolumna (w zakresie podanym przez użytkownika) pozostałe były stałe dal danej "serii" rekordów
najpierw napisałem skrypt w php - po około dziesięciu minutach zrezygnowałem i zrestartowałem serwer(localhost)
przepisałem to na procedurę w mysql'u, całość wykonała się w 1,4 sekundy

więc może zamiast wysyłać 500 zapytań na sekundę zoptymalizuj je i wyślij 50
wookieb
1) Co to za skrypt
2) Struktura tabeli + indeksy
3) Jakiego typu zapytania idą
4) 100mb ramu, chyba sobie totalnie żartujesz co?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.