Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IE 8 nie wyświetla tła na stronie głównej
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
sianx
Witam,
mam problem z poprawnym wyświetlaniem strony w Internet Explorer 8. Mianowicie na stronie głównej mojej strony nie wyświetla się główne tło, natomiast na wszystkich pozostałych stronach owo tło wyświetlane jest prawidłowo (co szczególnie mnie dziwi, gdyż każda podstrona opiera się na tym samym CSS). Z poprawnym funkcjonowaniem strony nie ma problemów w IE7 oraz oczywiście w Chrome, czy FF. Dodam jeszcze, że problem znika, gdy w IE8 uruchomię "Widok zgodności".

Co może być przyczyną owej nieprawidłowości? Jak rozwiązać ten problem? Szukałem rozwiązań, ale nic skutecznego nie znalazłem. Próbowałem także "wymusić" w meta-tag-u zgodność z IE7, ale nie poskutkowało (możliwe, że źle coś zapisałem).

Strona, której tyczy się problem: http://nastroje.c0.pl

Proszę o pomoc. smile.gif
Sephirus
Zmień ścieżkę w BODY do pliku graficznego z "./grafika...." na "../grafika..." smile.gif

I nie używaj "./" wink.gif

HTH!
sianx
Dziękuję za odpowiedź. Niestety owa zamiana nie pomogła :/ Jakieś inne propozycje ? smile.gif
Sephirus
  1. background: url("../grafika/tlo.gif") repeat;

Zamień na

1. background-image: url("../grafika/tlo.gif");

Może w tym się gubi bo za mało dajesz argumentów w "background".

Wg specki:
  1. background:KOLOR url(LINK_DO_OBRAZKA) POWTARZANIE POZYCJA_POZIOMA POZYCJA_PIONOWA;
  2.  
  3. /* Na przykład */
  4. background:#ffffff url('img_tree.png') no-repeat right top;
kwantOne
U mnie w IE 8 przy wyłączonym trybie zgodności tło wyświetla się poprawnie co widać na załączonym screenie http://imageshack.us/photo/my-images/35/nastroje.jpg/

Poza tym przeglądając architekturę plików tej strony użyj jednak:

Kod
./grafika/tlo.gif

lub

Kod
grafika/tlo.gif

Wersja:

Kod
../grafika/tlo.gif

była by prawidłowa jeżeli plik style.css znajdował by się na przykład w katalogu style/
sianx
Hmmm... sprawdzałem już wcześniej różne wersje określania tła, ale dla pewności sprawdziłem (wg zaleceń) ponownie. Niestety bez skutku.
Jednakże udało mi się znaleźć przyczynę problemu! Jest to deklaracja:
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

Usunąłem owy zapis i wszystko działa elegancko smile.gif Zastanawiam się tylko jak w moim przypadku powinna brzmieć właściwa deklaracja, tak by żadna przeglądarka nie miała z nią problemów. Ciekawym jest także fakt, iż każda podstrona wyświetlana była prawidłowo, a (od strony formalnej) także zawierały ww. deklarację. Dodatkowo prawidłowe funkcjonowanie tylko na wybranych stanowiskach (jak u kwantOne) również mnie zadziwia... jednak IE zawsze będzie dla mnie zagadką smile.gif

Dziękuję za odpowiedzi i ewentualnie proszę o przedstawienie właściwej deklaracji typu dokumentu.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.