Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [cakePHP] CMS plugin, albo czy da się z CMS'a zrobić plugin
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
23kulpamens
Tak jak w temacie. Szukałem pluginu CMS do frameworka i nie mogłem znaleźć nic konkretnego. Niektórzy proponowali żeby zintegrować sobie Joomla! albo Drupal, ale chyba mija się to z celem. Wydaje mi się więc że można sobie "stworzyć" plugin biorąc dowolny CMS, wsadzając go do katalogu /app/plugins/cms i zmieniając jego "class ContentsController extends AppController" na "class ContentController extends CmsAppController". Tak samo z AppModel. Views zostają jakie są. Tabele chyba też mogą zostać ważne żaby nie duplikowały się z tabelami aplikacji.

Czy mam rację? Czy potrzebne są jakieś poważniejsze zmiany w kodzie? No i czy będzie konieczność uruchamiania konsoli "bake"? Bo skoro są tabele i modele i controllery to chyba nie.
vee
Nie prościej napisać plugin do np. Drupala/Joomla?
23kulpamens
Musiałby to być plugin zamieniający Durpal / Joomla w wyspecjalizowany vortal. Więc myślę że łatwiej napisać vortal w cakePHP i znaleźć sposób na zintegrowanie go z gotowym systemem CMS. W każdym razie napisanie prostego CMS w cakeu okazało się na tyle banalne, że nie musiałem szukać żadnych dodatkowych rozwiązań. Temat do zamknięcia.
Meritus
Większych herezji nie czytałem smile.gif

Jak można zintegrować z frameworkiem PHP gotowego CMS-a biggrin.gif?

Może od początku:

- gotowy CMS (Wordpress, Joomla itd) = baaardzo ogólnikowo, jest to gotowy program, korzystający z własnego autorskiego kodu i własnej architektury do którego możesz znaleźć w necie pluginy z różnymi funkcjami.
- framework PHP - Jest to szablon na program, udostępniający szeregi funkcjonalności, od obsługi requestów, systemów zarządzania sesją itd.

W frameworku CakePHP możesz napisać własnego CMS-a, który będzie składał się z różnych kontrolerów, akcji, widoków. Albo jeżeli nie masz czasu (lub umiejętności) pisać własnego rozwiązania a ktoś wymusza na Ciebie aby było to postawione na CakePHP polecam:

http://croogo.org/

Jest to CMS oparty o framework CakePHP 1.3
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.