Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery] ukrywanie/pokazywanie części formularza
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
waldemi
Witam
Potrzebuję zrobić coś takiego że część formularza jest widoczna w zależności od wartości jaką się wybierze z rozwijanej listy. Przykład: w rozwijanej liście mam kilka różnych wpisów. Po wybraniu któregoś wysyłane jest zapytanie do bazy i zwrócenie jakiejś wartości (możliwe wartości to 0 lub 1). W zależności od tego co zwróci baza część formularza jest ukrywana lub pokazywana. Poniżej skrypt który napisałem a który nnie chce mi działać:
  1. $(document).ready(function (){
  2. $('tr.foto td').hide();
  3. $('select#gatid').change(function(){
  4. var idg = $(this).val();
  5. // część skryptu która działa
  6.  
  7. $.ajax({
  8. type: "POST",
  9. url : 'includes/pobierz_foto.php',
  10. data : {id : idg},
  11. succes : function (wyn){
  12. //alert (wyn);
  13. if (wyn == 1){
  14. $('tr.foto td').show();
  15. } else {
  16. $('tr.foto td').hide();
  17. }
  18. }
  19. });
  20. })
  21. })
  22.  

Niestety nie działa i nie wiem gdzie jest błąd (dopiero zaczynam poznawać JQUERY). Szukałem wskazówek na Google ale to co znnalazłem problemu nie rozwiązało.
wookieb
success
waldemi
Rzeczywiście, nie zauważyłem tej literówki. Jednak w dalszym ciągu nie działa. Skrypt "nie widzi" wartości jaką zwraca skrypt PHP. Jednak gdy plik pobierz_foto.php odpalę bezpośrednio to wartość zwracana jest prawidłowa (tzn. 0 lub 1). Załączam zawartość pliku
  1. <?
  2. if (isset($_GET['id'])) $id=$_GET['id'];
  3. else $id = '';
  4.  
  5. $res = mysql_query ("SELECT zdjecia FROM gatunki WHERE id='$id';");
  6. while ($r = mysql_fetch_array ($res)){
  7. $foto = $r[0];
  8. }
  9. echo $foto;

Już rozwiązałem problem - z AJAXA wysyłałem przez POST a w PHP odbierałem przez GET. Pozmieniałem co trzeba i juz działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.