Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wycena strony
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aras785
Witam. Jakiś czas temu widziałem stronę dzięki, której można było mniej więcej obliczyć koszt stworzenia strony www. Na bierząco liczyła kwote końcową. Wiecie gdzie można znaleźć taką strone?
sowiq
No nie mogę... smile.gif

Cytat
- Ile kosztuje zrobienie strony WWW?
- Tyle co samochód.
- Jaki samochód?
- Jakiej strony?

Wycena strony WWW to rzecz bardzo względna i indywidualna dla projektu. Nie opierałbym się tutaj na jakichś magicznych kalkulatorach. Licealista zrobi Ci wizytówkę za 150 zł, firma zrobi Ci podobną za 15k zł.
stud3nt
Ktoś już kiedyś napisał, więc powtórzę:

1. $cena_strony = (($twoja_stawka_godzinowa) * ($ilosc_godzin_wymaganych_do_zrobienia_strony));

Proste i jasne. Stawkę godzinową ustalamy w oparciu o własne umiejętności, a to już dużo łatwiej wycenić, niż stronę. Tylko bez przesady, w żadną stronę - tu też lepiej, jeśli ocenia neutralna osoba trzecia.

everth
  1. $ilosc_godzin_wymaganych_do_zrobienia_strony = rand()

Nie wycenia się takich rzeczy z automatu - z jednego prostego powodu, najważniejszy w równaniu jest WWZK (wizualny wskaźnik zamożności klienta) który niestety trzeba wyznaczyć samemu sad.gif
agaa
Cytat(everth @ 12.02.2013, 20:57:52 ) *
  1. $ilosc_godzin_wymaganych_do_zrobienia_strony = rand()

Nie wycenia się takich rzeczy z automatu - z jednego prostego powodu, najważniejszy w równaniu jest WWZK (wizualny wskaźnik zamożności klienta) który niestety trzeba wyznaczyć samemu sad.gif

Również uważam, że taki sposób wyceny nijak ma się do rzeczywistości. Firma, której zleca się wykonanie strony nie będzie posługiwała się wyceną w internecie, ale swoją własną. Firma indywidualnie wycenia [ciach na spamerski link]dla każdego klienta z osobna. Bardzo duży wpływ na wycenę ma budżet klienta - od tego będzie zależał wygląd i funkcjonalność strony. Na pytanie ile kosztuje strona internetowa możemy usłyszeć tylko "a ile Pan ma?" i tutaj zaczynają się negocjacje, opis oczekiwań i cała masa pytań. Także nie jest to rzecz, którą wyceni automat. Do tego każda firma będzie inaczej się cenić.
kayman
strona internetowa kosztuje nic/prawie nic, aplikacja internetowa dużo, dodatkowe działania dużo, marketing dużo etc. dużo smile.gif

więc co tu wyceniać jak nie ma co smile.gif
com
ale poco ten odkop?
Cytat
6.02.2013

Cytat
strona internetowa kosztuje nic/prawie nic

Jak zrobisz mi za darmo to się zgłoszę haha.gif
O$iek
Odkop, żeby przyspamować linkiem smile.gif
kayman
Cytat(com @ 16.04.2016, 15:30:29 ) *
Jak zrobisz mi za darmo to się zgłoszę haha.gif

a co, nie umiesz samemu? smile.gif

same strony robię tylko sobie bo robienie samych stron komuś już od kilku lat się nie opłaca smile.gif
com
kayman ok masz rację, nie napisałem tego na poważnie biggrin.gif O$iek tak przypuszczam wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.