Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana wartości pola/sposobu wyświetlania
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Matol66
Witam.

Chciałbym zbudować skrypt który wyświetla cenę pobraną z bazy danych, następnie po kliknięciu w tę cenę chciałbym aby była możliwość edycji tej ceny w polu <input>. Jednakże brak mi wystarczającej wiedzy z zakresu AJAXA aby zrobić to samemu. Oczywiście nie liczę tutaj na gotowe rozwiązanie problemu a na wskazówki i porady jak można taki efekt osiągnąć. Nie wiem też czy na 100% jest tutaj potrzebny AJAX - chociaż nie widzę innego rozwiązania.

Załączam obrazek aby zobrazować o co dokładnie chodzi.
skowron-line
1. wyswitlasz kwote na buttonie
2. po liknieciu w button zamieniasz button na inputa
3. dajesz zdarzenia onkeyup i czekasz aż pojawi się enter
4. zapisujesz kwote do bazy (AJAX)
5. zamieniasz input w button i nadajesz mu akcje onclick po wcisnieciu ktorej wykona sie punkt 1.
Olbrych
Najpierw robisz sobie cene w jakims znaczniku html.
Pozniej ustaw sobie na nim onClick albo w jquery zdarzenie click(). i zamien ten znacznik na input.
Po zedytowaniu ceny ustaw jakies zdarzenie na inpucie ktore wraca do stanu poprzedniego tutaj masz sporo mozliwosci (enter, albo zdarzenia blur albo po kilku sekundach)
podczas tego ostatniego zdarzenia zrob sobie zapytanie AJAX-em ktore zaktualizuje CI dane w bazie danych.

i w sumie to tyle:)
Matol66
Napotkałem problem tongue.gif
Jak zmienić znacznik na input? Szukałem i nie mogę tego znaleźć? zmiana znacznika odbywa się również ajaxem czy zwykłym JS>
skowron-line
JS, ale użyj do tego wszystkiego jquery zaoszczędzisz mase czasu
Matol66
Ok. Znalazłem skrypt który daje mi taką możliwość w jQuery. Tylko nie mam pojęcia gdzie tutaj wrzucić zapytanie do Bazy danych o zapis nowo wprowadzonych danych. Takie zapytanie mogę wrzucić sobie do kodu JS? wydaje mi się trochę niebezpieczne.
tutaj link do skryptu Skrypt jQuery
Olbrych
Zapytanie ajaxowe wysylasz sobie do jakiejs swojej podstroniki np "aktualizuje_baze.php" i tam z poziomu PHP aktualizujesz dane w bazie.
zobacz sobie takie funkcje do wysylania zapytania jak:
http://api.jquery.com/jQuery.ajax/
http://api.jquery.com/jQuery.post/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.