Cytat(joordan @ 29.05.2013, 20:01:20 )

Widzę że nie ma z kim rozmawiać. A jeśli jest to nie chce się podzielić wiedzą.
[ironia]Ja się z Tobą chętnie podzielę wiedzą.[/ironia] Ale odpowiedz mi co ma wspólnego stworzenie skórki do Wordpressa z napisaniem swojego CMS? I po co pisać swojego CMS skoro istnieje np. taki Wordpress, który ma (z dokładnością do wtyczek o bardzo nietypowym działaniu) wszystko gotowe?
Zakładając, że za skórkę do Wordpressa weźmiesz 1k zł, a za stworzenie własnego CMS 8k zł, to bardziej będzie Ci się opłaciła ta druga opcja. Ale pod warunkiem, że:
1. Nie spędzisz nad tym 8 (lub więcej) razy więcej czasu. A ile spędzisz? To zależy od wymagań i Twoich umiejętności
2. Że tego CMS będziesz mógł użyć w innym projekcie za tę samą kasę. Będziesz mógł? To zależy jak się przyłożysz do tego w punkcie 1 oraz od Twoich umiejętności.
3. Będziesz potrafił dobrze wycenić swój czas
4. Trafisz na dobrego klienta
5. Po miesiącu nie poświęcisz drugie tyle czasu na łatanie błędów i dziur bezpieczeństwa
6. itd...
Skórka do Wordpressa to przede wszystkim design i cięcie. Jeśli umiesz tworzyć estetyczne rzeczy w Photoshopie to pół biedy. Jeśli nie, to będziesz musiał komuś zapłacić. To samo z cięciem. Będziesz szukał kogoś z zewnątrz, czy masz kogoś znajomego? Skroi on Ci więcej niż połowę kasy, czy mniej?
Weź też pod uwagę, że możesz napisać bardzo dobrego, bezpiecznego i wydajnego CMS, ale jak dołożysz do tego średniej urody grafikę, to klient niekoniecznie będzie w 100% zadowolony. Klienci patrzą na estetykę i poprawność działania, a nie w kod i wydajność zapytań SQL.
Jak widzisz opisałem Ci tylko dwa z Twoich podpunktów a już pojawiło się sporo pytań. Więc jak, Twoim zdaniem, na podstawie kilku zdań ktoś ma wybrać dla Ciebie bardziej opłacalną przyszłość? Tak na prawdę to całość opiera się trochę na przypadku. Jeśli uda Ci się trafić na dobrego klienta, który będzie zadowolony z Twojej roboty i będzie Cię polecał dalej, to dużo bardziej może Ci się opłacić np. wstawianie buttonów "Like it" na strony i dodawanie firm na Google Maps niż np. tworzenie wizytówek.