ostatnio dostałem zlecenie na pewien portal, wykonałem go tak jak się omówiłem z zleceniodawcą, doszliśmy do podpisywania umowy i pojawiła się tam pewna regułka a mianowicie:
Cytat
3.Zleceniobiorca przeniesie wszelkie prawa autorskie na Zleceniodawcę w tym: prawo do wielokrotnego wykorzystywania i powielania dzieła oraz przetwarzania, chociażby w formie częściowej, i na wszystkich polach eksploatacji związanych w szczególności z utrwaleniem dzieła na każdym nośniku informacji, włączając w to także nośniki elektroniczne, bez ograniczeń co do liczby wydań, egzemplarzy i okresu eksploatacji jak i jego rozpowszechniania.
4.Razem z przeniesieniem autorskich praw majątkowych na Zleceniodawcę przechodzi wyłączne prawo zezwalania na wykonywanie autorskiego prawa zależnego.
5.Zleceniobiorca wyraża otwartą i nieodwołalną zgodę na rozporządzanie dziełem przez Zleceniodawcę. Zleceniodawca ma prawo do wprowadzenia w dziele dowolnych zmian w każdym momencie
4.Razem z przeniesieniem autorskich praw majątkowych na Zleceniodawcę przechodzi wyłączne prawo zezwalania na wykonywanie autorskiego prawa zależnego.
5.Zleceniobiorca wyraża otwartą i nieodwołalną zgodę na rozporządzanie dziełem przez Zleceniodawcę. Zleceniodawca ma prawo do wprowadzenia w dziele dowolnych zmian w każdym momencie
Co powiem szczerze trochę mnie zakłopotało, bo nie za bardzo życzę sobie, żeby mój system był odsprzedawany przez zleceniodawce. Co o tym myślicie? Co powinienem zrobić według Was? Zleceniodawca nie bardzo chcę ustąpić, wydaję mi się że w takiej sytuacji powinienem troszeczkę zwiększyć sumę jeżeli mam się już zrzec wykonanej przez siebie pracy.