Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: co powinien zawierać crm?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jarmiar
jak w temacie, wypowiadajcie się jakie funkcje powinny się znaleźć oraz czego wam brakuje w już istniejących
markonix
CRM powinien być modułowy tak aby go dostosować do potrzeb firmy i tyle.
Co firma to inne wymagania.
!*!
Cytat
co powinien zawierać crm?

Powinien zawierać opis, czym jest CRM. To bardzo ważne i kluczowe. Miałem klienta który twierdził że chce CRM na swojej witrynie, jak się okazało chodziło mu o widget czatu gg.
Adi32
CRM to już nie tylko 'Customer Relationship Management' a jego definicji wciąż przybywa.
Jak napisano wyżej powinien być modułowy i zazwyczaj (w sumie z innym przypadkiem się nie spotkałem) CRM słóży do zarządzania klientami, zamówieniami, pracownikami, towarami, kalendarzem.
CRM sam tworzy relacje pomiędzy modułami (np. klient_zamówienie) itd.
CRM sam buduje wszystkie widoki i wyszukiwarki itd.

Przynajmniej te CRMY na których pracowałem (polecam SugarCRM) i ten który sam stworzyłem.

edit. pytałeś o funkcje jakie powinny być w CRM'ach. Ja pracowałem na SugarCRM i nie weim czy w ten zmodyfikowany MVC dałoby się jeszcze cokolwiek wepchnąć.
On pochłania nawet Zenda. Spory minus, że te komercyjne są dość trudne w nauce.
emp
Crm to strategia firmy która jest zorientowana na klienta i zwiększnie jego pozytywnych doświadczeń. Aplikacja crm może wspierać wąski lub szeroki zakres procesow w tej dziedzinie.
Do najważniejszych ( nie bede sie rozdrabniał ) należy wspomaganie procesu sprzedaży, przeprowadzania kampani marketingowych, segmentowanie klientów i tworzenie ich profili, określanie wartości klienta, prognozowanie przyszłej sprzedaży itp itd.
Crm dzieli się na ogół na operacyjny ( styk z klientem ) i analityczny ( wykorzystywanie zbiorów danych o klientach do analizy wyników firmy i udoskanalania procesów, podejmowania decyzji )

Crm relacje z klientami - Jill Dyche Książka z 2000 roku ale i tak bardzo aktualna. Każdy kto ma cokolwiek wspólnego z Crm powinien przeczytać tą książke.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.