Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Firmy programistyczne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
licha
Witam chodzę do technikum na kierunku technik informatyk w tym roku mam odbyć miesięczne praktyki. Ten zawód jak wiadomo dość ogólnie komputerami się zajmuje więc praktyki załatwiane przez szkołę będą pewnie mało związane z programowaniem. A właśnie w tym kierunku mam zamiar się kształcić więc również chciałbym gdzieś na praktyki iść gdzie nie będę czyścił komputerów i nosił papieru do drukarek a liznę cokolwiek programowania. I teraz rodzi się pytanie czy nie zna ktoś jakiś firm zajmujących się programowaniem w okolicach miast : Rybnik, Żory, Wodzisław śląski, Jastrzębie zdrój, jak zdam prawko to również w grę wchodzą nawet Katowice Gliwice czy Knórów ewentualnie Pszczyna. Aktualnie php idzie mi całkiem dobrze nie jestem ekspertem ale mogę powiedzieć że w stopniu średnim znam już ten język. W szkole uczę się również C++ i na całą szkołę jestem w 3 najlepszych programistów smile.gif Nauczyciele mówią że potencjał mam więc chciałbym aby te praktyki mi pomogły a nie zmarnowały miesiąc czasu. Jeśli ktoś wie gdzie mógłbym napisać to z góry dziękuję.
gitbejbe
no dobra, masz potencjał a nie potrafisz wyszukiać firm zajmujących sie programowaniem w Twojej okolicy ? Jeśli nauczyciele w Ciebie wierza, to wydaje mi się, że sami powinni tobie podpowiedzieć gdzie dobrze byłoby abyś się udał, na pewno znają osoby które mogą Ci pomóc. Popytaj sie
dr_NO
Nie chcę Ci ucinać skrzydeł, jednak właśnie będziesz czyścił komputery, wymieniał kartridże w drukarkach i nosił przysłowiowy papier na praktykach w technikum.
Praktyki z polibudy to już zupełnie inna bajka, ale też zupełnie inny poziom nauczania, tak naprawdę tam zobaczysz co to są kierunki "informatyczne" wink.gif
Nie sądzisz chyba że firma pozwoli Ci grzebać w kodzie niedoświadczonej osobie, która może potencjalnie podkraść wykorzystywane technologie.
Przypomnę że cały czas pisze o firmie PROGRAMISTYCZNEJ, czyli tam, gdzie pisze się programy, nie skrypty newsów, czy modyfikacje istniejących kodów - bo to webmasterka zwykła jest, i większość "agencji interaktywnych" pewnie podejmie taką współpracę.
nrm
Cytat(licha @ 5.09.2013, 18:07:25 ) *
Aktualnie php idzie mi całkiem dobrze nie jestem ekspertem ale mogę powiedzieć że w stopniu średnim znam już ten język.

Nie znasz wink.gif Na to potrzeba lat pracy i wielu przerobionych projektów.

ps. Knurów.
O$iek
Znajomy był na praktykach w firmie, która głównie zajmowała się utrzymaniem jakiegoś softu pisanego w Delphi. Szczerze, to nie wiem co tam robił, ale firma była jak najbardziej programistyczna wink.gif Ja się od tego wymigałem. Inny znajomy wyjechał na praktyki do komendy głównej w Wawie(jak widzisz ja jestem z Łodzi) i sobie pozwiedzał stadiony narodowe i inne fajne miejsca wink.gif Albo musi Ci bardzo zależeć, albo musisz mieć znajomości i nawet z praktyk w technikum możesz coś wynieść.
peter13135
Rok temu pisałem podobny temat. Też szukałem praktyk w webmasterce. Tutaj wątek : http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t199633.html
Różnica polega na tym, że byłem po pierwszym roku studiów i w sumie nie wiem czy ta różnica ma coś do rzeczy. Skoro ktoś chce robić praktyki jako webmaster czy programista, to oczywiste jest, że nie dzięki studiom czy technikum swoją wiedzę posiadł. No, chyba, że ktoś uważa, że po paru godzinach zajęć/laborek umie programować, ale z tego co autor pisze wynika, że sam uczy. Nawiązując do moich praktyk, jak widzicie w temacie, dużo osób pisze coś o parzeniu kawy na praktykach, że z moją wiedzą to nie ma szans. Jednak znalazłem małą firmę, gdzie praktyki odbyłem. Gdybym "was" posłuchał, to pewnie bym olał sprawę i miał jakieś nic nie warte praktyki z uczelni. Oczywiście, że nie dostałem dostępu do ważnego kodu źródłowego oprogramowania firmy, ani umowy na etat. Pomimo, że wcześniej wykonałem trochę płatnych zleceń, nie oczekiwałem w tym przypadku wynagrodzenia - po prostu chciałem się czegoś nauczyć. Zapoznałem się z Symfony2, twitter-bootstrapem i klepałem proste moduły do ich cms'a. Może i pierdoły, ale jakiś start trzeba mieć. Podsumowując - byłem zadowolony. Po praktykach zacząłem uczyć się javy i teraz pracuję jako programista w całkiem przyzwoitej firmie. Piszę to po to, byś się nie zniechęcał. Nie musisz być nie wiadomo kim, żeby pracować jako programista. Na rynku jest mnóstwo miernych klepaczy kodu i jakoś pracują. Życzę Ci byś był kimś więcej niż klepaczem kodu, ale wiadomo, że początki nie są łatwe. Taka drobna sugestia - jeśli chcesz po prostu być dobrym programistą, to ucz się programować, a nie języka. Ucz się c++/javy/C#, programowania obiektowego, funkcyjnego. Nie jestem jakimś przeciwnikiem PHP'a, uważam, że skoro tyle stronek na nim stoi, to nie jest zły. Ale pisząc w samym PHP trudno być dobrym programistą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.