Rok temu pisałem podobny temat. Też szukałem praktyk w webmasterce. Tutaj wątek :
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t199633.htmlRóżnica polega na tym, że byłem po pierwszym roku studiów i w sumie nie wiem czy ta różnica ma coś do rzeczy. Skoro ktoś chce robić praktyki jako webmaster czy programista, to oczywiste jest, że nie dzięki studiom czy technikum swoją wiedzę posiadł. No, chyba, że ktoś uważa, że po paru godzinach zajęć/laborek umie programować, ale z tego co autor pisze wynika, że sam uczy. Nawiązując do moich praktyk, jak widzicie w temacie, dużo osób pisze coś o parzeniu kawy na praktykach, że z moją wiedzą to nie ma szans. Jednak znalazłem małą firmę, gdzie praktyki odbyłem. Gdybym "was" posłuchał, to pewnie bym olał sprawę i miał jakieś nic nie warte praktyki z uczelni. Oczywiście, że nie dostałem dostępu do ważnego kodu źródłowego oprogramowania firmy, ani umowy na etat. Pomimo, że wcześniej wykonałem trochę płatnych zleceń, nie oczekiwałem w tym przypadku wynagrodzenia - po prostu chciałem się czegoś nauczyć. Zapoznałem się z Symfony2, twitter-bootstrapem i klepałem proste moduły do ich cms'a. Może i pierdoły, ale jakiś start trzeba mieć. Podsumowując - byłem zadowolony. Po praktykach zacząłem uczyć się javy i teraz pracuję jako programista w całkiem przyzwoitej firmie. Piszę to po to, byś się nie zniechęcał. Nie musisz być nie wiadomo kim, żeby pracować jako programista. Na rynku jest mnóstwo miernych klepaczy kodu i jakoś pracują. Życzę Ci byś był kimś więcej niż klepaczem kodu, ale wiadomo, że początki nie są łatwe. Taka drobna sugestia - jeśli chcesz po prostu być dobrym programistą, to ucz się programować, a nie języka. Ucz się c++/javy/C#, programowania obiektowego, funkcyjnego. Nie jestem jakimś przeciwnikiem PHP'a, uważam, że skoro tyle stronek na nim stoi, to nie jest zły. Ale pisząc w samym PHP trudno być dobrym programistą.