Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca licencjacka - Architektura i infrastruktura stron www
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
yayco
Witam serdecznie, już za kilka tygodni zaczynam 3 rok studiów licencjackich na kierunki Informatyka, co więcej w tym roku trzeba napisać prace licencjacką i to ciekawą wink.gif . Mam o tyle dobrze, że nie muszę męczyć tematu, który mnie kompletnie nie interesuje. 'Architektura i infrastruktura stron www' to mój temat. Jako freelancer i programista hobbysta często mam do czynienia z tworzeniem stron. Właśnie tworzenie aplikacji webowych to moja mocna strona.

Programować potrafię (php, js, c#), znam się na bazach danych, tworzyć arkusze stylów potrafię, nawet design nie jest przeszkodą. Dodakowo posiadam prywatna, skromną biblioteczkę: JavaScipt Aplikacje WWW, Mistrz PHP, HTML5 tworzenie gier, JavaScipt i jQuery Nieoficjalny podręcznik, PHP i MySql Vademecum Profesjonalisty, Ajax i PHP i jeszcze kilka tytułów... Ale o czym ja mam pisać w takiej pracy?

Moja wstępna, niepoukładana i bardzo niekompletne wizja:

- pojęcie architektury i infrastruktury
- histora rozwoju stron internetowych (widomo troche histori sie przyda)
- dzisiejsza technologia tworzenia stron internetowych
- zorganizowanie zawartość na stronie
- z punktu widzenia technicznnego
- można wejść na temat bezpiczeństwa
- poruszyć style programowania (obiektowy, strukturalny)
- z punktu widzenia wizualnego
- może coś o responsive design?
- może o wykorzystywaniu css3 i canvas z html5?

Każda odpowiedź jest mi bardzo pomocna. Czy macie jakiąś wizje, pomysł?
Zapraszam do dyskusji wink.gif
Daiquiri
Chyba jeszcze się nie obudziłam, ale co rozumiesz pod pojęciem "infrastruktura stron www"?.

Cytat(yayco @ 11.09.2013, 20:12:54 ) *
- histora rozwoju stron internetowych (widomo troche histori sie przyda)
Chyba jako zapełniacz ;-)

- dzisiejsza technologia tworzenia stron internetowych
Czyli, że co?

- zorganizowanie zawartość na stronie
Innymi słowy usability (użyteczność). O tym można napisać cały (i fajny!) licencjat smile.gif.

- z punktu widzenia technicznnego
- można wejść na temat bezpiczeństwa
- poruszyć style programowania (obiektowy, strukturalny)
Przyznam, że trochę mnie zgubiłeś. Piszesz o systemach na których oparte są strony?

Jak dla mnie trochę chaotyczny ten konspekt. No i nie bardzo rozumiem temat.
gitbejbe
napisz do mnie na pw a w weekend podeśle Tobie mój spis treści. Wybrałem sobie dośc podobny tytuł i leciał on jakoś tak "projektowanie stron internetowych na potrzeby małych i srednich przedsiebiorstw"

@Daiquiri
nie aż tak źle sobie to kombinuje.

Faktycznie uczepiłeś się tak ogólnego tematu, ze tak naparwde możesz pisać o wszystkim co uważasz, że teraz się stosuje. Tak wiec większosc z tych rzeczy o których bedziesz pisał moze pasować na materiał osobnego licencjatu : )
tak czy siak na pewno bedziesz miał za jakis czas zajecia z promotorem to będzie was kierowął.

Na pcozatek oczywiscie wstep/historia, pozniej dlaczego wybrales akurat ten temat, musisz przedstawić jego problematykę itd. dopiero pozniej przechodzisz do konkretów. Mój sam wtęp pracy miał - jak dobrze pamietam około 20 stron. Nie naciągałem treści, pisałem tylko to co jest istotne - ogólnie przyjemny temat. Cały licencjat cos ponad 80 stron. Najgorsze zawsze jest rozplanowanie wszystkiego i wstep. Wytrwałości zyczę : )
sowiq
Architektura i infrastruktura stron www

Podstawową rzeczą jest dobre zrozumienie tematu.

- Administrator napisze o używanych serwerach, ilościach procesorów, kablach na dnie oceanu itp (tym bardziej że masz w temacie magiczne słowo "infrastruktura").
- Programista napisze o OOP, używanych frameworkach, bazach danych i architekturze, która spina to wszystko razem
- Frontendowiec napisze o rozłożeniu elementów, usability, RWD itp.

Ktoś, kto nie ma zielonego pojęcia o czym jest temat, napisze o tym wszystkim po kolei (czyli w zasadzie na niczym nie skupi się dokładniej), a jako dodatkowy zapychacz wrzuci jeszcze kilka stron o historii WWW.

Nie zrozum mnie źle, nie mam zamiaru Cię atakować. Po prostu chcę Ci pokazać, że napisać można o wszystkim (czyli o niczym) i prześlizgnąć się jakoś przez temat tworząc kolejną pracę, której nikt nie przeczyta, albo można podejść do niego porządnie i zrobić coś, co zasługuje na tytuł licencjatu wink.gif

Pozdrawiam.
Daiquiri
Gitbejbe, nie wiem jakie teraz standardy panują. Niemniej jednak dla mnie ten "początek" powinien stanowić wprowadzenie merytoryczne w postaci tzw. teorii. Rozumiem jeszcze przegląd podobnych rozwiązań, ale co przy architekturze ma robić rys historyczny dla stron internetowych? Taki wstęp w postaci teorii ma pokazać, że potrafisz zrobić przegląd dostępnej literatury.

Cytat(sowiq @ 13.09.2013, 11:32:45 ) *
Podstawową rzeczą jest dobre zrozumienie tematu.
O ile mnie pamięć nie myli są nawet za to punkty w arkuszu ocen ;-).
yayco
Bardzo dziękuje, za tak poważne podejście do tematu i przepraszam, że odzywam się dopiero teraz ale dotychczasowa praca nie pozwoliła mi na regularne przeglądanie tematu.

Oczywiście teraz sobie zdaje sprawę, że własciwie na każdy z moich wytycznych można napisać osobną, obszerną prace. Teraz pozostanie mi wybrać taki temat, w którym czuję sie najlepiej.
PrinceOfPersia
dokładnie, wybierz jeden konkretny aspekt (np. usability), dzięki temu samemu się rozwiniesz (bęziesz musiał przeczytać coś o usability, coś więcej niż już znasz), no i później być może twoja praca się komuś przyda (ja lubię czytać czyjeś prace inżynierskie/licencjackie/naukowe).

a jeśli napiszesz o wszystkim i o niczym, to wyprodukujesz makulaturę. (okej, makulaturę, która da ci dyplom inżyniera - ale mimo wszystko będzie to nikomu niepotrzebna makulatura).
gitbejbe
@Daiquiri

Masz całkowitą rację, ja akurat taki rys zastosowałem w swoim temacie w paru miejscach aby przedstawić moją problematykę. Chciałem w ten sposób ukazać znaczenie obecnych trendów w stosunku do wcześniejszych rozwiązań. Oczywiście jest to tylko jeden z elemntów w całym wstępie. Nie będę wdawał się w szczegóły bo ich poprostu nie pamiętam, ale fakt faktem prace licencjacką można napisać na wiele sposobów - wszystko zalezy od potrzeb.
ano
Zacznij wertować http://whoisusing.it i http://highscalability.com/ :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.