Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]polecenia zf w konsoli nieznane
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
twojastara
w książce - Zend Framework. Od podstaw W. Gajdy z 2011 - zaraz po spisie treści, bez wstępu, od razu jest:

Krok 1. Utwórz nowy projekt zf
W folderze przeznaczonym na aplikację www utwórz folder hello-world. Uruchom wierz poleceń i komendami cd przejdc do hello-world. Następnie wydaj komendę: zf create project . hello-world
spowoduje ona utworzenie...

u mnie jakiekolwiek komendy zf powodują komunikat:
Nazwa '"php.exe"' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne
, program wykonywalny lub plik wsadowy.

w php.ini mam linię
include_path = ".;c:\phpincludes\ZendFramework\library"

skopiowałem pliki zf.bat i zf.php z ZendFramework\bin do C:\wamp\bin\php\php5.4.16

edytowałem zmienną systemową Path na
%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\system32\wbem;c:\Program Files\Microsoft SQL Server\90\Tools\binn;C:\WINDOWS\system32\WindowsPowerShell\v1.0;C:\wamp\bin\php\php5.4.16\

Proszę o porady
markuz
Czy w folderze php5.4.16 masz plik php.exe?
twojastara
tak, jest.
Turson
Wyłącz i włacz wiersz poleceń jeżeli jeszcze tego nie robiłeś
twojastara
wiersz poleceń wyłączałem i właczałem wczesniej sto razy, ale

nie restartowałem komputera. Po restarcie wreszcie komendy zf działają jak trzeba, projekt utworzony.
Turson
Zmienne środowiskowe musiały się "zaktualizować" wink.gif
twojastara
dobra,

po 5 godzinach przewracam na stronę nr 2 podręcznika.
Turson
Ta ksiązka mimo wszystko nie jest najlepsza i dlatego już na 1. stronie miałeś kłopot. Sam musiałem latać po stackoverflow jak autor nie wyjaśnił kroku pierwszego a zaczyna od drugiego...
twojastara
znalazłem w sieci stronę powiązaną z tą kiążką, gdzie krok po kroku opisana jest instalacja xamp + Zend.

wypadałoby ją tu wrzucić i zwrócić honor autorowi książki.

http://zend-framework.gajdaw.pl/html/menu/instalacja.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.