Pytanie bardziej do programistów zajmujących się Symfony lecz chętnie usłyszę także opinię innych.
Rzecz ma się o standardy kodowania w Symfony. Według tego wpisu twórcy SF przyjmują pewne standardy kodowania i zalecają ich używanie gdy korzystamy z tegoż frameworka.
http://symfony.com/doc/current/contributin.../standards.html
Ogólnie rzecz biorąc większość "rzeczy" jest w miarę uniwersalna, toteż używana także przeze mnie, ale jest kilka punktów, które mnie nurtują, np.
- używanie tzw. Yoda Conditions - ja nie mogę się przyzwyczaić to tego typu sprawdzania, wg. mnie normalny sposób jest o niebo lepszy i bardziej logiczny. Czytałem gdzieś, że powinno się unikać tego standardu
- dodawania przecinka po elemencie tablicy choćby był on ostatni - także wg. mnie głupie, i nie wiem w czym mogłoby mi pomóc.
Pytanie więc, czy programując w SF trzeba na siłę starać się używać ich zamysłów, czy w pracy jeśli ktoś programuje w SF wymagane jest takie "sztywne" ustosunkowanie się do nich. Czy olewając niektóre zamysły i zamieniać na swoje (chodzi mi głównie o dwa podpunkty wyżej) popełniamy jakiś wielki grzech?