Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spitter na dwa monitory
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sweter
Hej,

Mam laptopa z jednym wyjściem HDMI. Czy jest jakaś możliwosć aby podpiąć do niego dwa monitory?
Istnieją jakieś splittery, które symulowałyby ekran o wielkości dwóch podłączonych do niego monitorów?
viking
Szukaj monitora z mhl np Dell.
Pyton_000
a co ma MHL do teogo?
viking
Fakt, skrót mi się pomylił smile.gif MST - Multi-Stream Transport. Monitor może dzięki temu służyć jako hub.
cepa
Kup se adapter USB -> HDMI/VGA/DVI/ czy co tam masz, to jest karta graficzna USB (DisplayLink).
Lion
Zobacz także czy producent nie stworzył stacji dokującej dla Twojego laptopa z tymi gniazdami.
Pyton_000
Kupno stacji dokującej za połowę wartości laptopa a splitter za 100zł wink.gif Strzelanie do komarów armaty biggrin.gif
sweter
Ok, dzięki za odpowiedzi. Kupię ten adapter adapter https://www.komputronik.pl/product/203974/u...b-3-0-hdmi.html lub coś podobnego.

Tylko mam obawy, czy nie będzie problemów z podłączeniem tego na Ubuntu. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej materii?
cepa
Dedykowana stacja dokujaca NIE na usb to dla mnie must have i deal breaker. Dlatego jak laptop to tylko ThinkPad, Dell lub w ostateczności HP. Nowe stacje są drogie ale nie zmieniają się z roku na rok i np: do najnowszych ThinkPadów można coś znaleść już w okolicach 300pln a starsze stacje dostanies za 50pln jak nie mniej. Dell podobnie.

Używałem dokładnie takiego adaptera. Z Ubuntu uwazaj, jest oficjalny driver od displaylink ktory wspiera urzadzenia na usb 3.0 - http://www.displaylink.com/downloads/ubuntu i działał mi dobrze ale tylko w laptopie z kartą intela. Jak masz dwie karty w laptopie - Intel + Radeon / NVidia to może być problem, nie wiem czy coś się w tej kwestii zmieniło aktualnie.

Pod Windowsem - zakładając, że massz usb 3.0 (displaylink wymaga odpowiednich sterowników i na usb 2.0 nie zadziała) - to wpinasz i działa.
sweter
Dzięki @cepa

Niestety mój laptop ma Intel HD Graphics 520 + NVIDIA GeForce 930M :/

Stacja dokująca na usb 3 raczej odpada, bo
1. Sa drogie
2. I tak nie potrzebuję innych złączy, tylko HDMI

Zastanowię się nad tym adapterem lub większym monitorem. Ewentualnie poszukam jeszcze jakiegoś innego adaptera wspieranego w Linuxie. Możesz coś polecić?

Bo na Windowsa nie przejdę ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.