Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ankieta a XHTML
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Kinool
witam po raz kolejny smile.gif

tym razem problem z ankieta smile.gif wczesniej generowalem sobie kod do ankiety np taki:
  1. <input type="radio" name="pytanie" value="1"> Pytanie 1
  2. <input type="radio" name="pytanie" value="2"> Pytanie 2
  3. <input type="radio" name="pytanie" value="3"> Pytanie 3

jak wiadomo w XHTML 1.1 nie ma znacznikow name zamias nich trzeba stosowac id, nie wiem zczy jak dam id="pytanie" bez name to dane przejda poprawnie do skryptu ale mam innego typu problem smile.gif id powinno byc unikalne i w jednym dokumencie nie moze wystepowac kilka elementow z tym samym id! wiec jak to rozwiazac?? jakies propozycje?
revyag
No ale w elemencie radio name nie jest chyba zabroniony. U mnie strony się walidują.
xarr
apropo name to nie dotyczy to wszystkich znacznikow, a tylko niektorych np: <form name="">. W inpucie mozesz stosowac name, a powyzszy kod ma tylko taki blad ze nie zamknoles znacznikow. <input />.
Kinool
kod jaki napisalem przy XHTML "zamykalem" znaczniki ale vadilator wywalal bledy, z tego co sie dowiedzialem to <input .. /> trzeba umiezczac wewnatrz <div> albp <p> i wtedy powino byc ok, zaraz to sprawdze i dam znac

a tak na marginesie to towja wypowiedz null jest "zbedan" pisanie posta tylko po to zeby miec wieksz ilosc postow to troche kipski pomysl bo do dyskusji niewiele on wnosi
xarr
Tak, znacznik input powinien byc miedzy znacznikami <div>, <p>, <ul>/<li> itd,
Pamietaj tez ze do kazdego inputa powinno sie dokladac <label for="x"> i potem w <input id="x"... /> w celu lepszego opisania pol, a grupy input`ow mozna wsadzac miedzy <fieldset><legend></legend></fieldset> takze w celu opisowym.
Wiecej znajdziesz w specyfikacji WCAG:WAI na w3c.org.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.