napisałem takie coś:
<?php // połączenie do bazy // wybranie tabeli // wykonanie zapytania $tabela = pobierz_dane($sql,$p); // ----- TABELA ------- // zliczenie wszystkich kolumn // wyrownanie indeksu dla petli $liczba_kolumn--; // naglowki kolumn w tabeli pokaz_tabele($co,$p); // wypelnianie tabeli for ($x=0; $x<=$liczba_kolumn; $x++) { // rozpoczecie nowego wiersza // wybranie kolumny $kolumna = $tabela[$x]; // zliczenie ilosci pol // wybranie co 2 pola $ilosc_pol = $ilosc_pol/2; $ilosc_pol--; // wypis pol do kolumny for ($y=0; $y<=$ilosc_pol; $y++) { // wypisanie danych do komorki } // zakonczenie wiersza } ?>
oraz te funkcje:
<?php // pobranie wszystkich rekordow function pobierz_dane($zapytanie,$polaczenie=NULL) { return $result; } // pobranie naglowkow kolum function pobierz_kolumny($tabela,$polaczenie=NULL) { if ($tabela!='_all') { foreach( $arrRow as $strKey => $strValue ) { $wynik[]=$strKey; }; return $wynik; } // wyswietla tabele function pokaz_tabele($tabela,$polaczenie) { $cols = pobierz_kolumny($tabela,$polaczenie); foreach ($cols as $nazwa) { } } ?>
a teraz pytania

1) czy to co nabazgrałem wyżej jest sensowne, moze jest cos prostszego?
2) co do nazw kolumn.. czy jest moze jakas mozliwosc aby wg. danej nazwy podawalo mi moja nazwe.. tzn zamiast np "id_prod" naglowek mial nazwe "ID Produktu"..
3) czy zamiast if`ow da rade (i czy warto) zastosowac foreach?
z góry dzięki za odpowiedzi!
btw. strukture tabel, relacje, i przyklady dzialania tego skryptu znajdziecie w watku:
http://forum.php.pl/index.php?act=ST&f=51&...ndpost&p=152248
pozdrawiam
Marcin