Cytat(webtg @ 2005-04-18 10:01:57)
Poradziłem sobie jakoś (poleca wszystkim pozycję "CSS wg Erica Meyera"). Pierwsze koty za płoty. Teraz myślę nad innymi stronami żeby je dostosować i znowu natrafiam na problem famek któe chyba poprstu zrobię w HTML 4.01 a strony w ramkach z XHTML ale nie wiem czy tak się da bo ponoć jest problem z określeniem parametru target a ja mimo wszystko nie chce zbędnego przeładowywania grafiki. Zresztą wyjdzie w praniu, na forum nie raz już ktoś o tym pisał więc sobie poczytam. Jeszcze raz dzięki za pomoc !
Dwie uwagi, jedna do strony druga do postu.
1) <body><div> (...) </div></body>
Tag soup. Z powodzeniem możesz nadawać tło dla body. Ba! Mozesz nawet dla html!
Poza tym pamiętja, że Opera domyślnie dla body ma
padding: 5px;
margin: 0;
Więc jeśli chcesz np. pozbyć się fórnego marginesu w każdej przeglądarce - ustawiaj wartość 0 zarówno dla padding jak i margin.
2) Przeglądarki mają takie coś jak cache, a XHTML nie bez podstaw opiera się w znaczniej mierze na CSS. O ściąganie grafiki się nie bój - przeglądarki zapisują sobie ostatnio pobrane pliki na dysku, a potem z niego wszystko co można ładują. Natomiast ponowne ściągnięcie poprawnie wykonanego szkieletu strony to mniej niż sekunda. Zatroszcz się tylko o umieszczenie CSS'a w zewnętrznym pliku.