Mam nastapujaca strukture tabel (skrocona) zapisanych w plikach *.dbf:
Tabela: KONTRAH
Struktura: NAZSKONTR
Tabela: ARTYKULY
Struktura: NAZWA_ART
Tabela: ZAM_POZ
Struktura: Z_KONTR_NR | NR_ART | ILOSC | NUMER_RZ
Tabela: ZAMOW
Struktura: Z_KONTR_NR | Z_NR
Objasnienia do struktury:
:arrow: NAZSKONTR = Pelna nazwa kontrhenta która należy pobrac
:arrow: NAZWA_ART = Nazwa artykulu która należy pobrac
:arrow: Z_KONTR_NR = Identyfikator kontrahenta który odnosi się do polozenia wiersza w tabeli KONTRAH
:arrow: NR_ART = Identyfikator artykulu który odnosi się do polezenia wiersza w tabeli ARTYKULY
:arrow: ILOSC = Ilosc zamowionych artkykulow
:arrow: NUMER_RZ = Idetyfikator zamowienia który odnosi się do wiersza w tabeli ZAMOW
:arrow: Z_NR = Numer zamowienia potrzebny do wyswietlenia
Glowny problem z jakim się kieruje na forum to to, ze identyfikatorem poszczegolnych rekordow w tabelach jest ich umiejscowienie w bazie. Nie ma wiec zadnej kolumny z identyfikatorem w tabelach do których się odwoluje.
A teraz sedno sprawy. Mam zrobic zapytanie / zapytania dzieki którym znajde wszystkch kontrahentow których NAZSKONTR pasuje do podanej frazy XXX.
Nastepnie musze odwolac się poprzez Z_KONTR_NR do tabeli ZAMOW z ktorej pobiore numer zamowienia (Z_NR) i dowiem się w jakim wierszu lezy dane zamowienie żeby pozniej odwolac się do ZAM_POZ na podstawie ID zamowien (NUMER_RZ) i pobrac na podstawie NR_ART nazwe artykulu (NAZWA_ART) oraz ich ilosc (ILOSC).
Jeśli ktos jest w stanie napisac takie zapytanie bylbym wdzieczny. Jeśli nie proszę o nakierwanie w jaki sposób mam identyfikowac poszczegolne rekordy na podstawie ich umiejscowienia w tabeli nie majac do dyspozycji statycznej kolumny z identyfikatrem.
Mysle ze nie zamotalem za bardzo