Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Struktura bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Jen
Witam serdecznie!
Mam pewien dylemat dotyczacy struktury mojej bazy. Przygotowuje serwis www (php, MySQL), ktorego uzytkownicy nalezeli beda do roznych grup. Zalozmy, ze beda to dwie grupy - uczen i nauczyciel. Wiadomo, ze czesc atrybutow obu grup sie pokrywa, np. id, login, haslo, nazwisko, imie itd. Czesc jednak jest rozna, np. uczen posiada nr legitymacji, a nauczyciel stopien naukowy. I mam dwie koncepcje jak rozwiazac taka sytuacje:

1. W bazie znajduja sie tabele:
- uzytkownicy - zawiera wspolne atrybuty nauczycieli i uczniow
- nauczyciele - zawiera atrybuty charakterystyczne dla nauczycieli
- uczniowie - zawiera atrybuty charakterystyczne dla uczniow

2. W bazie znajduja sie tabele:
- uzytkownicy_nauczyciele - zawiera wszystkie atrybuty nauczycieli
- uzytkownicy_uczniowie - zawiera wszystkie atrybuty uczniow

Ktore rozwiazanie jest bardziej sensowne? A moze oba sa idiotyczne?:) Jezeli tak to czy moge prosic o jakies delikatne naprowadzenie w kierunku dobrego rozwiazania?

Pozdrawiam.
nospor
sensowniejsze wydaje sie pierwsze rozwiązanie i jest ono w miare dobre. szczegolnie ze bedą tam dane do logowania niezbędne, wiec bedziesz mogla spokojnie jeden mechanizm do logowania miec dzialajacy na jednej tabeli.

Dobrze jeszcze by do tej wspolnej tabeli zaprzac takie pole jak TYPE, ktore bedzie okreslalo czy to uczen czy nauczyciel
Jen
Tak, wiem, ze powinno byc pole okreslajace typ uzytkownika. W takim razie wykorzystam pierwsza opcje:) Dzieki za szybka odpowiedz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.