Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Validator a opacity
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
josef871
No więc validator wywala mi taki błąd
Parse Error - opacity=70)

testuje to jako css3 i nie wiem czemu mi go wywala podobno jest to zgodne z validatorem w css3
a np. samo mam opacity: 0.7; to błędu nie ma ale jak dodam
filter: alpha(opacity=70) to mi go wywala.
help winksmiley.jpg
abc667
bo filter to wymysł m$
josef871
wiem o tym dobra spoko poradziłem sobie z tym
-SaraniS-
Hm, czegoś tu nie rozumiem... Forumowi eksperci zalecają stosowanie właściwości opacity, gdy tymczasem:
Cytat
Właściwość opacity nie istnieje : 0.7

Zresztą mój edytor (Kate) też twierdzi, że opacity to błąd...
blink.gif

To co, do rozjaśniania pozostaje tylko użycie dwóch (podwójnych) obrazków?
revyag
Opacity będzie wprowadzone oficjalnie jako element css3. Teraz, mimo że przeglądarki (oprócz ie) wspierają tą właściwość, validator pokazuje to jako błąd.
Według mnie nie warto z tego rezygnować i akurat w tym przypadku to co mówi validator średnio mnie interesuje smile.gif
Zajec
opacity pojawiło się w CSS2, ale ponieważ za mało przeglądarek to obsługiwało, wycofano w 2.1. Ponownie pojawi się tak jak napisał revyag w CSS3
-SaraniS-
Dzięki za rozjaśnienie.
A czy jest jakiś sposób "powiedzieć" walidatorowi jako którą wersję ma traktować mój arkusz? Czy walidator na sztywno przyjmuje zawsze aktualnie obowiązujący numer wersji CSS?
Zajec
Cytat(-SaraniS- @ 28.07.2007, 13:41:42 ) *
Dzięki za rozjaśnienie.
A czy jest jakiś sposób "powiedzieć" walidatorowi jako którą wersję ma traktować mój arkusz? Czy walidator na sztywno przyjmuje zawsze aktualnie obowiązujący numer wersji CSS?

Wchodzisz na http://jigsaw.w3.org/css-validator/ klikasz "Więcej opcji" i wybierasz wersję CSS względem której chcesz waldować arkusz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.